A hazugság bajnokai

Aki egyszer is látta véleményt nyilvánítani a MOGYE szenátusának többségi képviselőit, akár fogadást is köthetett arra, hogy ebben a felállításban, ilyen elnökkel nem lesz önálló magyar tagozat a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen.
Hirdetés

„A hétpontos egyezségről szóló színjáték, amelyhez a miniszterelnök és három minisztere asszisztált, a félrevezetés, a lépre csalás klasszikus dokumentuma, amely arra volt jó, hogy a kivonult magyar felet visszacsalja a szenátusba, az egyetem vezetőségébe, hogy legitimálják az intézmény működését.

Az egyezség pontjaiból pedig felemásan mindössze néhány teljesült, a legfontosabbat, az önálló magyar főtanszékek s az önálló magyar tagozat létrehozását a csütörtöki szenátusi ülésen egy évre elnapolták. Csodák csodájára az is kiderült, hogy a magyar tagozatnak adott akkreditáció fabatkát sem ér, csupán a sajnálat szülte, s a felsőoktatás minőségét ellenőrző bizottság újabb kiszállása nyomán születhet meg az igazi működési engedély.

Amit csak egy gyengeelméjű hihet el a történtek után. Vagy még az sem, miután valótlannak bizonyultak a jelenlegi rektor ígéretei is, aki az akkreditációs folyamat lezártához kapcsolta az önálló magyar főtanszékek létrehozását. A mindenkori kormányok nyíltabb vagy burkolt támogatását élvezve olyan biztos stratégia és taktika mentén haladt az egyetem többségi vezetése, amit észre kellene már venni.

Az igazságügyi szervek támogatását élvezve a MOGYE állam az államban, a Szent Tehén Köztársaság, amire a romániai törvények nem vonatkoznak. S ráadásul a szenátusnak van olyan tagja is, aki páratlan cinizmussal tudni véli, hogy a kisebbségi felsőoktatásra s a főtanszékek önállóságára vonatkozó cikkelyeket nyomtatás előtt csempészték be a tanügyi törvénybe, tehát csaló, hazug ebben az országban mindenki a legfelső szinten is.”

Hirdetés