Program

Most, a kormányprogram bevezetése, és még inkább gyakorlatba ültetése előtt úgy néz ki: van benne néhány jó ötlet. Hogy az egész mennyire lesz életképes, az majd később derül ki.
Hirdetés

„Új kormányunk van, ezúttal újból RMDSZ-részvétellel, amely holnapután mutatja be a parlamentben új programját, lényegében a réginek némiképp módosított változatát, s vállal érte felelősséget. (Ami önmagában nem sokat jelent: ha az ország eddigi, 1989 utáni valamennyi kormánya betartotta volna ígéreteit, messze járnánk.)

De maradjunk a mánál. A kormányprogramban arra figyelhetünk fel, hogy 2016-ig – azaz két év múlva – a társadalombiztosítás csökkentésével és a fizetések növelésével a minimálbér 1200 lejre nőne a mostani 850-nel szemben. (Természetesen kérdés, hogy ebből mennyit visz el az infláció – ha üzemanyag-árban mérünk, például, számottevő nyereségre biztosan nincs kilátás.)

Ami átlag-európai uniós mércével ugyan még mindig gyalázatos kereset lenne, de mindenképpen előrelépés. Dicséretes továbbá, hogy megpróbálják csökkenteni az értelmiség kivándorlását (ami, az ország kárára, aggasztó méreteket öltött), hogy 2020-ig több mint félmillió személlyel csökkentenék a szegények számát, és növelnék a foglalkoztatottságot, elsősorban a fiatalok és a nyugdíj közeliek, a nemzeti kisebbségek, főleg a romák körében, bátorítanák a részmunkaidős foglalkoztatást és ezzel párhuzamosan a csak részleges munkanélküliség bevezetését, a feketemunka mértékének csökkentését.”

 

Hirdetés