Felpislan egy csöpp remény

Megeshet, szerencsénk lesz, és a módosított román alkotmány szavatolja majd, hogy a tervezett óriásrégiókon belül egy-egy térséget önálló hatáskörökkel felruházott alrégióvá nyilvánítsanak.
Hirdetés

„A múlt héten elfogadott javaslatot már tavaly benyújtotta az RMDSZ a parlamenti bizottságban, de akkor elutasították a különleges státus emlegetése okán. Az egységes, oszthatatlan nemzetállam bűvöletében élő román honatyák ugyanis hidegrázást kaptak a különleges státus kifejezéstől, s ahogyan megszoktuk, elvetették a javaslatot. Az RMDSZ új előterjesztésében már alrégió szerepelt, s ezt hajlandóak voltak elfogadni. Ígéretes dolog, mert, ha benne marad, és érvénybe lép az alkotmánymódosítás, lehetővé válna, hogy Székelyföld vagy Ér-mel­lék alrégióként megőrizze jellegzetességeit, népessége összetételét, kidolgozhassa saját fejlődési-fejlesztési programjait.

Szeren­csére az alrégió-szervezés lehetősége érvényes román vidéken is, mondjuk Dobrudzsában, Suceavában, esetleg a Zsil-völgyében, ami megnyitná a lehetőséget e kis földrajzi egységekben élők számára, hogy saját útjukat járják, s valamelyest ledobják magukról a központi irányítás terheit.

Az RMDSZ vezetői, jogászai majdhogynem ünnepelnek, úgy érzik, hogy sikerült »dél-tiroliasítaniuk« a román alaptörvényt, bár tudva tudják: a módosított alkotmánynak népszavazás előtt még sok kötelező megmérettetésen kell átesnie, s az em­lített cikkely sincs kőbe vésve.”

Hirdetés