Az államfő (viseltes) új ruhája

A megújult politikai osztály pedig felfogásukban azt jelenti, hogy a párt Traian Băsescu volt tanácsosaival, valamint tizenöt parlamenti taggal kérkedhet – valamennyien a Demokrata Liberális Párt egykori tagjai voltak.
Hirdetés

»Visszamaradt anyagokból« összebarkácsolt, second hand politikai tömörülés a Népi Mozgalom Pártja, amely se nem mozgalom (hiszen párt), se nem párt (mivel mozgalom), és népi sem (mivel nagyrészt értelmiségiekből áll). Egyetlen rendeltetése jelen pillanatban az, hogy előkészítse a talajt Traian Băsescu számára, akinek második államfői mandátuma lejárta után a nagy dilemmája alighanem az lesz, hogy magára marad a politikai életben.

Régebbi pártjától, a Demokrata Liberális Párttól már korábban elhatárolta magát, annak elnökét, Vasile Blagát – aki pedig korábban a kampányait vezette – jócskán elidegenítette magától. Az elvileg ugyancsak jobboldalinak mondott, de a szociáldemokraták oldalán baloldali politikát követő Nemzeti Liberális Párt elnöke, Crin Antonescu sem rajong érte, a szociáldemokratákhoz pedig Băsescu úgyszintén nem csatlakozhat, mivel ő tette az eredetileg baloldali Demokrata Liberális Pártot szempillantás alatt jobboldalivá, hogy a jelentős pénzforrásokkal rendelkező Európai Néppárthoz csatlakozhasson.

Annyi ízlése pedig talán csak van – és ha nincs, akkor annyi pragmatizmus csak szorult bele –, hogy nem áll össze a parlamentből lassan kikopó Dan Diaconescu Néppártjával.

Így legjobb esetben csak Chişinău polgármestere meghívásának tehetne eleget: a Moldovai Köztársaságban folytatná politikai pályafutását – na, de ez mekkora visszaesés lenne, főleg, ha a băsescui ajánlatnak megfelelően Moldova kérésére Románia egyesülne a »második román állammal«. Ekkor bizony Traian Băsescu a Moldovai Köztársaság államfőjeként legfeljebb amolyan megyei tanácselnöki tisztséget tölthetne be Románia legújabb megyéjében.”

 

Hirdetés