Büdzséfoltozás puskaporos hangulatban

Mintha ebben az országban szégyen lenne a valóban reális, egyértelmű, egyenes beszéd.
Hirdetés

„Teljes káoszt talál a Nemzetközi Valutaalap, amely mától nem csupán amolyan villámlátogatásra érkezik, de jó bő két hetet szándékszik elidőzni Romániában. Ezalatt, a hírek szerint, arra próbálnak a kormánnyal közösen megoldást találni, hogy miképpen tömjék be a kormány által január elsejére tervezett, majd az államelnök tiltakozása, de főleg a szállítók utcára vonulása nyomán április elsejére halasztott üzemanyagár-emelés elmaradása miatt keletkezett költségvetési űrt.

A jelek szerint azonban újabb koalíciós cirkuszok, nyilatkozatháborúk, kemény pengeváltások közepébe csöppennek. Ugyanis, állítólag, legalábbis egy liberális honatya szerint, a kisebbik koalíciós partner újabb három hónapos halasztást kérne a benzinadó bevezetésére, amiről a nagyobbik szociáldemokrata partner hallani sem akar. Az említett politikus szerint zsarolásig durvult a dolog, olyannyira, hogy a szocialisták azzal fenyegetőztek, hogy a liberálisok búcsút mondhatnak az egészségbiztosítás július elsejére tervezett csökkentésének.

Hogy mi igaz ebből, és mi nem, nem egészen világos a közvélemény előtt: először maga a pénzügyminiszter cáfolta liberális párttársa politikai zsarolásról szóló nyilatkozatát, majd a nagyobbik kormánypárt szóvivője mondta, hogy nem is hallott ilyesmiről. Megtörténhet, sose derül ki az igazság, mert sem egyik, sem a másik koalíciós partner nem az igazmondásáról híres. De ez nem csak rájuk jellemző. Mintha ebben az országban szégyen lenne a valóban reális, egyértelmű, egyenes beszéd.

Olyan hangulat és olyan állapotok uralkodnak a politikai színtéren, mintha mindenki ellenzékben, ugyanakkor folyamatos virtuális (?) kampányban volna. A Szociálliberális Unió sem nőtt fel a szerepéhez, a kicsinyes egyéni érdekek legyőzik az általános, országos érdekeket, ezért topogunk negyedszázaddal a rendszerváltást követően is ott, ahol a part szakad. És emiatt talál a valutaalap újra meg újra puskaporos hangulatot.”

Hirdetés