Toleráns évköszöntő

A felháborodás és kizárólagosság oka: megvertek egy románt szilveszter éjszakáján, illetve megbírságoltak egy másikat egy december elsejei fellépése miatt.
Hirdetés

„Azért kell valóban mindent megtenni az atrocitás felgöngyölítése érdekében, hogy a támadók ne menekülhessenek a felelősségre vonás elől, s ha szükséges, tiszta körülmények között lehessen bocsánatot kérni a bántalmazottól és a többségi tolerancia szellemében az általa képviselt kisebbségtől. Hogy aránytalanság lenne? Lehet, csakhogy sok esetben túlzó gesztusok képezhetik további hivatkozások alapját.
Hogy december elsején román trikolórba burkolózva miért kell felrohanni egy adventi ünnepség színpadára, és ott román mozgalmi dalra fakadni – nos, ez fizikailag valóban kevésbé megviselő, ugyanakkor kimagyarázhatatlanul célzott cselekedet. Még akkor is, ha nem kevés cinizmussal úgy próbálják magyarázni, hogy a nagyromán nemzet napján igazán megbocsátható a hasonló érzelmi túlfűtöttség. Természetesen megbocsátható, kérdés, hogy kétségbevonható-e egy hasonló rendbontásért járó pénzbírság jogossága. Illetve hová sorolható a román fél felháborodása: megbüntetni egy románt Romániában, az ország nemzeti ünnepén!”

Hirdetés