Ők időt húznak, mi fizetjük: az alkotmánybíróságnak most nincs kedve dönteni a luxusnyugdíjakról

Arra persze volt idő, hogy a járvány megfékezését célzó karanténintézkedéseket lenullázzák, de ezt nem érezték annyira sürgősnek, inkább halasztottak.

Hirdetés

Lassan elfogynak a jelzők az úgynevezett luxusnyugdíjak eltörlése körüli pofátlan tilitolizásra, de az nyújtsa fel a kezét itt és most, aki arra számított, hogy kész, nem lehet még egyet csavarni a témán. Dehogynem!

A legutóbbi epizód ugye arról szólt, hogy a nép ügyvédje megtámadta az alkotmánybíróságon a múlt hónapban elfogadott, a speciális nyugdíjakra vonatkozó progresszív adózás bevezetését. Aztán a taláros testület majdnem egy teljes hónapon keresztül gondolkodott azon, amit kedden bejelentett:

elhalasztja a döntést szeptember végéig, hogy az illetékesek addig is megkaphassák a pofátlanul magas nyugdíjukat.

Hogy miért nem olyan sürgős a dolog a talárosoknak? Hát például azért, mert a kilenctagú testületből heten érintettek a témában: ők is kevesebbet kapnának, ha a törvényt beélesítenék.

Arra persze volt idejük, hogy hatályon kívül helyezzék az egészségügyi minisztérium rendeleteit,

amelyek alapján eddig kórházban tartották a koronavírus-fertőzötteket, és karanténba küldték a fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy járvány sújtotta országokból érkezőket, s ennek köszönhetően most akkora a káosz járványügyben, mint még soha.

A képviselőház januárban már elfogadta egyszer a luxusnyugdíjak egy részének az eltörlését, csak hát a nép ügyvédje a legfelsőbb bírósággal együtt azonnal a taláros testülethez fordult, az alkotmánybíróság pedig májusban lesöpörte az asztalról a jogszabályt, és mindenki zsebébe visszarakta ügyesen a pénzecskét.

Hirdetés