Illusztráció | Fotó forrása: Unsplash

Egy gyors számítás után kiderül: a luxusnyugdíjak 85 százalékos adózás után is luxusnak számítanak

Az érintettek biztosan nem örülnek, de mindjárt másképpen gondolkodnának, ha csak egy hónapig egy átlagos nyugdíjból kellene megélniük.

Hirdetés

Ünnepel az ország, a pártok pedig ünnepeltetnék magukat azért, mert szerdán sikerült megszavazni egy jogszabályt, melyet évek óta – sem jobbról, sem balról – nem sikerült átverni a parlamenten. Most mindegyik politikai erő magának követeli a babérkoszorút, ünnepli a sikert, amit a speciális nyugdíjakra vonatkozó progresszív adózás bevezetése jelent, miközben semmi más nem történt, mint kicsit visszafogták azt a legfelsőbb szinteken, törvénnyel támogatott lopást, amit egy szűk réteg végzett és végez hosszú éveken keresztül az országban.

Bírók, ügyészek, honatyák, diplomaták, pilóták, a katonaság és a belügyminisztérium kötelékében dolgozók és korábbi államfők speciális nyugdíját érinti, hogy adó formájában levágnak 85 százalékot a nyugdíjaikból. Azért adó formájában, mert csak így alkotmányos (ahogy korábban az alkotmánybíróság felhívta a figyelmet).

Az új jogszabályról két fontos dolgot kell tudni:

  • nem érinti az állami nyugdíjakat,
  • a 85 százalékos adó csak a 7 000 lej feletti speciális nyugdíjak esetében érvényes (2 000 és 7 000 lej között 10 százalékot vonnak le).

Például ha egy pilóta 2 000 lej állami nyugdíjjal rendelkezik, és emellett 2 001 lejt kap speciális nyugdíjként, a közeljövőben nem 4 000 lejt fog zsebre tenni, hanem csak 3 800 lejt. De ha egy börtönparancsnok 7 000 lej állami nyugdíjnak örvendhet, a speciális nyugdíja pedig 3 000 lej, akkor ez utóbbit fogják 85 százalékos adóval sújtani, így 10 000 lej helyett „csak” 7 450 lejt fog haza vinni a postás.

Csak egy pillanatra gondoljunk bele, az átlagnyugdíj értéke (az első negyedév adatai szerint) 1 423 lej, amiből megélni csak nyomorogva lehet.

Hirdetés

Az elmúlt négy évben a központi költségvetésből 34,4 milliárd lejt költöttek a speciális nyugdíjakra, miközben az „objektív mutatókhoz” kötött nyugdíjemelést egyre csak halasztják, mert „nincs pénz”.

Tény, hogy az államháztartási hiány óriási, de lehet, hogy éppen ezért lenne ideje igazságot teremteni a nyugdíjak terén (is), és nem látszatmegoldásokkal.

Hirdetés