Nem gyanús, hogy hirtelen mindenki támogatja a speciális nyugdíjak megsarcolását? (FRISSÍTVE)

Valahol lennie kell egy csavarnak a tervezetben, másképpen nem értjük, hogyan szavazza meg a képviselőház.

Hirdetés

Frissítés

Az alsóház végül döntéshozó kamaraként megszavazta a luxusnyugdíjak progresszív adóztatásáról szóló tervezetet: 307-en támogatták a kezdeményezést, csupán egyetlen PSD-s honatya szavazott ellene. Dorel Căprarról van szó, akinek épp nemrég gyűlt meg a baja a korrupcióellenes ügyészséggel.

Szerdán döntő házként szavaz a képviselőház a speciális nyugdíjak megadóztatásáról, ami önmagában még csak külön hírt sem érdemelne, mivel az egész egy követhetetlen színjáték része. A szenátus múlt héten elutasította az USR erről szóló tervezetét, korábban a közvetlenül érintett alkotmánybíróság is alkotmányellenesnek nyilvánította. Miután csiszolgatták egy kicsit az ötletet, most ismét a képviselőház elé kerül egy hasonló tervezet, melyet egyszer már megszavaztak ugyanott.

Most mind a PSD, mind PNL nagy szenzációként jelentette be, hogy támogatják a jogszabálytervet, mely különadót ró ki a speciális nyugdíjakra. A projekt jelenleg is a szakbizottságoknál van, tehát még bármilyen apró betűs rész be- és kikerülhet, de ha a két legnagyobb párt is megszavazza, akkor egészen biztosan át fog menni.

A lényeg az, hogy a PSD a PNL támogatásával indítványozta, hogy a 7 000 lejt meghaladó speciális nyugdíjak után 85 százalékos adót, az ez alatti nyugdíjak után pedig 10 százalékos adót kelljen fizetni. Kifejezetten szórakoztató, amint mindkét párt igyekszik rátelepedni a luxusnyugdíjak megadóztatásának ötletére, és a nyugdíjasok közötti egyenlőtlenségek felszámolásának bajnokaként ünnepeltetnék magukat.

Az USR viszont azt állítja, hogy nemcsak a speciális nyugdíjak haszonélvezőit akarják megadóztatni, hanem mindenkit, aki járulékalapú állami nyugdíjban részesül, vagy a második vagy a harmadik nyugdíjpillér révén 7000 lej feletti nyugdíjjal rendelkezik. Állítólag a PSD – miután következetesen a speciális nyugdíjak megadóztatása ellen szavazott – szerda reggel összedobott egy indítványt, majd villámgyorsan összehívták a szakbizottságokat, hogy mihamarabb hagyják jóvá, egészítsék ki azt. És ebben a PNL is partnerséget vállalt.

Ha az alsóház elfogadja, akkor Klaus Iohannis államfő elé kerül, aki ezek után nem fogja leseperni az asztalról.

Mi pedig úgy örülhetünk, hogy végre megadóztatják a speciális nyugdíjakat, hogy közben azt sem tudjuk, hogy minek örülünk.

Hirdetés