Az alkotmánybíróság visszatette a honatyák pénztárcájába a különleges nyugdíjat (és a sajátjába is)

Az alkotmánybírák lesöpörték az asztalról a törvénytervezetet, ami az ő nyugdíjukat is negatívan érintette. Ez baromi alkotmányosnak hangzik.

Hirdetés

Mondok egy mesebeli igaz történetet az okos lányról, aki hozott is ajándékot, meg nem is, fel is volt öltözve, meg nem is, le is vágta az indokolatlanul hatalmas állami nyugdíját, meg nem is.

Az okos lányt ezúttal a bírák és törvényhozók képviselik – lássuk, ezúttal hogy szúrtak ki velünk, miután az orrunknál fogva vezettek minket, és valószínűleg még egy pár tockost is kaptunk, amikor nem figyeltünk oda.

Előzmény: évek óta nagy felháborodást kelt, hogy az úgynevezett speciális nyugdíjakra milyen sok pénz folyik el az államkasszából minden hónapban. Erre a képviselőház január 28-án ellenszavazat nélkül (247 igen szavazat és 21 tartózkodás mellett) fogadta el a luxusnyugdíjak egy részének eltörlését (bírák, törvényhozók, diplomaták, pilóták).

Bár ez nem érintette a katonák, rendőrök és titkosszolgák zsíros nyugdíját,

azért a felületes állampolgárnak csak eszébe jutott, milyen rendesek ezek a srácok, hogy a saját jövőbeli nyugdíjukat nyirbálják.

Ám itt következik a hozott ajándék mégsem elhozása: a nép ügyvédje és a legfelsőbb bíróság gyakorlatilag egymással versenyezve támadta meg a törvénytervezetet az alkotmánybíróságon, az alkotmánybíróság pedig most szerdán hosszas tanakodás után alkotmányellenesnek találta azt, szóval sztornó, minden marad a régiben.

A kulisszák mögött:

a nép ügyvédje, a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybírák is érintettek lettek volna a törvénytervezet által előírt nyugdíjcsökkentésben.

Szóval amikor a srácok a parlamentben egy utánozhatatlanul felületes mozdulattal elfogadták a nyugdíjcsökkentést, pontosan tudták, hogy nem lesz belőle semmi, mert jön a többi fórum és valahogy lesöpri az asztalról, szóval ez sem volt egyéb, mint a PNL-kormány számtalan népszerűséghajhász kampányakciójának (ionopotchivanoc, Iohannis úr!) egyike – egy átverés, egy színjáték.

Hirdetés

Mert ezekre még egy világjárványban is mindig van idő – a coró várhat.

A törvénytervezet egyébként mintegy 9 ezer luxusnyugdíj eltörlését tette volna lehetővé – csaknem 1800 exigazságügyis 4400 lejes átlagnyugdíjjal, 1400 pilóta, utaskísérő és földi irányító ( átlag10 000), 845 diplomata (átlag 5500 lej), a Számvevőszék 600 alkalmazottja (átlag 7800 lej), a parlament 792 volt alkalmazottja (átlag 4000 lej) – és ráadásul ez csak kevesebb mint egymilliárd lejt jelent az állami hozzájárulás tekintetében.

Az igazán nagy tétetel

– amihez a törvénytervezetben hozzá se mertek nyúlni

– az egyenruhások luxusnyugdíjára megy el: több mint 150 ezer exrendőr, nyugalmazott katonatiszt, titkosszolga, csendőr stb. kapja ezeket, az államnak pedig ez több mint 8 milliárd lejbe fáj.

Hirdetés