Na, vajon milyen maszkban pózolt egy miniszter közvetlenül a textilmaszkok betiltása után?

Segítünk: nem orvosi és nem is FFP2-es.

Hirdetés

Szombaton léptek hatályba a koronavírus ötödik hulláma miatt bevezetett újabb szigorítások, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy ismét kötelező az utcán is a maszkviselés, azonban már nem mindegy, milyen maszkot hordanak az emberek.

A textilmaszkokat ugyanis arra hivatkozva, hogy nem védenek hatékonyan, betiltották, és csakis az orvosi vagy az FFP2-es maszkokat engedélyezik.

Lucian Bode belügyminiszter nagy szigorúan be is jelentette, hogy akit azon kapnak a hatóságok az ellenőrzések során, hogy textilmaszkban járkál, ugyanúgy 500-tól 2500 lejig terjedő bírsággal sújtható, mint aki nem, vagy nem megfelelően viseli a maszkot.

A jelek szerint azonban ezt még a saját kormánybeli kollégái számára sem nyomatékosította kellő mértékben.

Történt ugyanis, hogy Vasile Dîncu védelmi miniszter vasárnap Konstancára utazott, hogy részt vegyen az ünnepségen, amelyet abból az alkalomból rendeztek, hogy befejezte küldetését a Constantin Bălescu altengernagyról elnevezett aknatelepítő hajó, amely a Földközi-tengeren vett részt az Európai Unió EUNAVFOR MED IRINI nevű műveletében, amely a Líbia elleni fegyverembargó betartatását célozza.

Ha pedig már ott volt, akkor mélységes hazafiságáról is tanúbizonyságot kívánt tenni: fekete maszkot viselt, rajta a román nemzeti színekkel.

És a felvételek tanúsága szerint határozottan úgy tűnik, hogy textilmaszkról van szó.

Mindez pontosan egy nappal azt követően történt, hogy betiltották a textilmaszkokat.

Az esettel szembesítették Alexandru Rafila egészségügyi minisztert is, aki egy vasárnap esti televíziós műsorban elmondta, a textilmaszkok viselését azért tiltották be, mert igazából már korábban sem voltak valami hatékonyak, a korábbiaknál sokkal fertőzőbb omikron variáns ellen pedig jóformán semmit sem érnek.

Hirdetés

Ezt követően megmutatták neki a Dîncuról készült felvételt, Rafilának pedig kénytelen-kelletlen el kellett ismernie, hogy miniszter- és párttársa a jelek szerint

valóban olyan maszkot viselt, amely már nem engedélyezett.

Ez esetben pedig igencsak kitette magát annak a veszélynek, hogy megfertőződjön, vagy hogy ő maga adja tovább másoknak a vírust.

Kíváncsian várjuk, utólag megkínálják-e a hatóságok egy kis bírsággal.

A kormánytagok számára már korábban is nehezen leküzdhető kihívást jelentett a szakszerű maszkviselés: Ludovic Orban volt miniszterelnök a parlament épületében, zárt térben vette le, hogy dohányozhasson egy kicsit, de Raluca Turcan munkaügyi miniszter sem viselt maszkot egy nyilvános eseményen, amikor kötelező lett volna. Mint ahogy Klaus Iohannis államfőt is bepanaszolták, amiért a Nemzeti Liberális Párt kongresszusán elfelejtett maszkot viselni.

 

Hirdetés