Komoly pénzbüntetés jár a textilmaszkok viseléséért, csak a rendőrök nem értik, hogyan kell eljárni

Szombattól nem mindegy, mit teszünk az orrunk és a szánk elé, az egyenruhások szakszervezete viszont azt javasolja a kollégáknak, ne foglalkozzanak a bírságolással, mert a rendelet alkalmazhatatlan.

Hirdetés

Mint tudjuk, a katasztrófavédelmi operatív törzs (CNSU) eldöntötte, szombattól ismét kötelezővé válik a maszkviselés minden nyilvános térben, függetlenül attól, hogy zárt vagy szabadtérről van szó. Az új rendelet azt is előírja, hogy a textilmaszkok használatának vége, a továbbiakban orvosi, illetve FFP2-es maszkokat kell hordani. Ezt nem árt komolyan venni: Lucian Bode belügyminiszter bejelentette,

2500 lejes büntetéssel is sújthatják azokat, akik mégis úgy döntenek, kedvenc textilmaszkjukban lépnek ki a házból

– ez olyan, mintha nem is viselnének maszkot, tette hozzá szigorúan. Arra a kérdésre, hogy a rendőrök mégis hogyan fogják ezt ellenőrizni, Bode már csak annyit tudott mondani: nincsenek utasítások, alkalmazni kell a jogszabályt, és kész. A terepező egyenruhásoknak viszont ez nem ennyire egyértelmű:

az Europol rendőrszakszervezet máris azt javasolta a kollégáknak, hogy ne foglalkozzanak az ellenőrzésekkel,

mert a jogszabály egyszerűen alkalmazhatatlan és logikátlan a jelenlegi formájában. Az érdekvédelmi szervezet képviselői nem értik, hogy a CNSU mégis hogyan képzelte el azt, hogy a szerencsétlen járőröző majd tudni fogja, a több száz típusú maszk közül melyek azok, amelyek megfelelnek a szabványoknak. Kiszimatolják? Jó közel mennek az állampolgárhoz? Elkérik a járókelőtől? Leveszik rólunk, ellenőrzik?

Az Europol megjegyzi, a rendőröknek már eddig sem volt könnyű dolguk a pandémia ideje alatt,

s már tényleg csak az következik, hogy PCR-teszteket végezzenek az utcán.

A textilmaszkok mellőzését egyébként azért javasolták, mert kevésbé vagy egyáltalán nem hatékonyak a koronavírus ellen, főleg hogy az omikron variáns aeroszol révén is terjed. Az orvosi és az FFP2-es típusú maszkoknak bizonyítottan jobb a szűrőképessége a szakemberek szerint.

Hirdetés