Mik hiányoznak még a legendásan közveszélyes utainkról? Nyilván, a tesztelés alatt álló önvezető autók

Európában elsőként tenné lehetővé Románia, hogy önvezető gépjárműveket teszteljenek reális forgalomban.

Hirdetés

Kolozsvár már egy ideje komoly összegeket fordít arra, hogy versenyt tartva a globális trendekkel, az országban elsőként honosítson meg 21. századi csúcstechnológiákat, mind a közlekedésben, mind a városrendezésben. A technológiai fejlesztésekben érdekelt óriáscégek, egyetemek, nem utolsósorban a képzett szakemberek jelenléte egyaránt indokolttá tette egy 5G-s hálózattal is ellátott innovációs tesztközpont létrehozását,

ahol önvezető gépjárműveket tesztelnek.

Úgy tűnik, innen már csak egy lépés volt az újabb meredeknek tűnő ötlet: Románia legyen az első Európában, ahol lehetőség van az önvezető gépjárművek tesztelésére a reális forgalomban. Jogosan merülhet fel a kérdés, mennyire jó elképzelés ez egy olyan ország részéről, mely vezeti a halálos balesetek európai statisztikáit, és ahol átlagosan naponta öten veszítik életüket balesetben?

Az innováció ezen szintje már megosztja a közvéleményt,

így legalább közvitára bocsátják az önvezető autók tesztelésére vonatkozó törvénytervezetet, mielőtt arra eszmélnénk, hogy sofőr nélküli járművek furikáznak az utakon.

A kutatási minisztérium szerint a kolozsvári innovációs központtal a régiónak megvan minden esélye, hogy a digitalizáció csúcsára törjön. Ha Románia engedélyezi a tesztelést, azt az üzenetet közvetíti a külföldi cégek és a szakemberek felé, hogy a digitalizáció barátja. A belügyminisztérium és a kutatási tárca által közösen kidolgozott tervezet a közlekedésre vonatkozó 2002-es törvényt egészíti ki, lehetővé téve a tesztelést, a rendőrség közreműködésével

előre meghatározott útvonalon.

A javaslat nem konkretizálja, hogy milyen közutakon válhat lehetségessé az önvezető autók kipróbálása, viszont megemlíti a legnagyobb magashegyi utat, a Transzalpinát.

Hirdetés