Mindenhol csökken a balesetek száma, csak Románia száguld továbbra is halálos iramban

Valamit nagyon rosszul csinálunk: egymillió lakosból átlagosan 97 veszti életét közúti balesetben a román halálutakon.

Hirdetés

Az utak minősége, a sofőrök elővigyázatlansága, a kevés autópálya, a baleset-megelőzési stratégiák hiánya, az ittas vezetés – többek között ezek a tényezők játszanak közre abban, hogy az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legmagasabb a halálos áldozatokat követelő közúti balesetek száma. Évek óta nincs látványos változás ezen a téren, úgyhogy a legújabb európai statisztika sem okoz túl nagy meglepetést azzal az információval, hogy továbbra is vezetjük a szomorú toplistát.

Az viszont döbbenetes, hogy míg szerte Európában egyre kevesebben halnak meg a közutakon,

nálunk nemhogy mérséklődne a trend, de még növekedést is mutat.

Egymillió lakosból átlagosan 97 veszti életét közúti balesetben Romániában, míg például Svédországban ez a szám 26, az európai átlag pedig 51. A lista második helyén egyébként Bulgária szerepel 90 halálos áldozattal.

Annak ellenére, hogy az egyes tagállamok közúti infrastruktúrája között óriási különbségek vannak, a halálos balesetek terén kiegyenlítődés figyelhető meg. Hollandia, Spanyolország, Dánia, Németország vagy Svédország azok az országok, melyekben a baleset-megelőzési kampányokkal és közpolitikai ráhatással sikerült visszaszorítani a fatális karambolokat. Európában a balesetek 55%-a városon kívüli területeken történik, és csak 37% városon belül. Sokatmondó az is, hogy

mindössze 8%-uk következett be autópályán.

Visszatérve a romániai helyzetre: a DN1, a DN2 és a DN6 főutak számítanak a legveszélyesebbeknek, ezeken csak a tavaly 170 ember vesztette életét.

  • A Bukarest – Brassó – Nagyvárad országúton (DN1) egy év alatt 160 baleset történt, aminek a következtében 54 személy halt meg.
  • A Bukarest – Szucsáva – Szeretvásár közötti DN2 főúton 147 baleset történt, viszont a DN1-hez képest több halálos áldozat volt (67).
  • Bukarest – Craiova – Temesvár között 2020-ban 110-en karamboloztak és 49-en haltak meg.
Hirdetés

A balesetek 46%-a esetében a karambolozó gépjármű sofőrje vagy utasa volt az áldozat, 21%-ot tesznek ki a gyalogosok, 14%-ot a motorosok és 8%-ot a kerékpárosok.

Ide kívánkozik egy utolsó adat: a romániai halálos balesetek 5%-a ittas vezetés miatt történik. Igaz, hogy az utak állapotáért vagy az autópályákért nem sokat tehetünk, így nem javíthatunk a statisztikákon sem, már az is valami, ha nem ülünk részegen a volán elé.

Hirdetés