Edgár

Látott már román torzszülöttet magyar bibircsókkal? Könnyen lehet, hogy látni fog…

2021. november 05., péntek 14:30

Egy francia művészfilmben is könnyebb követni, ki kivel fekszik össze éppen, mint a román politikában. Az ugyanis, ami hetekkel ezelőtt még nagyjából elképzelhetetlennek tűnt, most egyre inkább körvonalazódni látszik: ma már egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan a honi politika ősriválisai, a PNL és a PSD közösen alakítanak valamiféle torzszülött kormányt, és az is könnyen elképzelhető, hogy az RMDSZ lesz ezen a torzszülött lényen a bibircsók.

Mert például Marcel Ciolacu, a szocdemek elnöke pénteken odanyilatkozta, hogy az egyetlen megoldás az „útelágazáshoz érkezett” román politikában a két legnagyobb párt szövetségében rejlik.

Mondta ezt úgy, mint egy felelős államférfi, és tkp. különösebb erőfeszítés vagy akár felelősségérzet nélkül tetszeleghet ebben a szerepben, miután kettő darab fölöttébb ambiciózus ember megteremtette neki a lehetőséget ennek a hálás szerepnek az eljátszására. Természetesen Florin Cîțuról és Klaus Iohannisról van szó, előbbi gyakorlatilag mindent a saját érdekei mögé sorolt, miközben azért küzdött, hogy a miniszterelnöki cím mellett a PNL elnöki székét is megkaparintsa, utóbbi pedig a második (egyben utolsó) elnöki mandátumát taposva szemmel láthatóan istenkomplexustól szenved, és úgy gondolja, kedvére alakíthatja a politikai színteret, lehetőleg a legkedvezőbb lejtést biztosítva a saját pártjának.

Csakhogy a sok mesterkedés oda vezetett, hogy alaposan (mármint még jobban) felbőszítették az USR-t, így őket már aligha sikerül visszaédesgetni a szétrobbantott koalícióba, a leváltott pártelnök, Ludovic Orban pedig egy erős belső ellenzéket is kialakított a PNL-n belül, ami könnyen a párt szakadásához vezethet.

Ráadásul most odáig kénytelenek alázkodni, hogy éppen a legnagyobb riválissal, a PSD-vel kell lepaktálniuk. Most már talán jobban értjük Ciolacu kenetteljes, leereszkedő, „felelősségteljes” nyilatkozatát. És joggal lehet büszke magára a srác: ilyen kevés melóval ilyen jó eredményt azért kevesen tudnak elérni.

Hirdetés

Ciolacu persze azt is leszögezte, hogy Cîțu nem lehet többé miniszterelnök, és ezt elvileg Cîțu maga is belátta (ők ketten ugyanis csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek).

Összefoglalva tehát, a PNL két nagyágyúja addig kevergette a kevergetni valót a PSD-vel folytatott nagy rivalizálás közepette, amíg sikerült elérniük, hogy éppen a PSD legyen az egész cirkusz legnagyobb nyertese, miközben az országnak már egy hónapja nincs felelős kormánya a 4. járványhullám legsötétebb sűrűjében. Azért ezt a helyükben nem írnám bele az önéletrajzomba.

Most pedig éppen megszületőben van az a már említett rémséges torzszülött. És aligha jelent túl nagy vigaszt, hogy mi adhatjuk hozzá a bibircsókot…

Hirdetés
Hirdetés