Addig rázta a pofonfát a renitens ortodox érsek, míg bíróság elé állították…

… ha valaki Astra Zenecával akar oltakozni, ne törje magát, a gyógyszer eltűnik a piacról… és Ciolacu úr szerint az irdatlan nagy államadósság miatt, na ki a hibás? A PNL-sátán, nem is szabad rá szavazni!

Hirdetés

Addig rázta a pofonfát a renitens ortodox érsek, míg bíróság elé állították

Egy ideig megfeledkezhettünk (hála a Jóistennek!) a rebellis konstancai főpópáról, Teodosie érsek úrról. Tényleg, alig szóltak róla hírek, pedig korábban mennyi rossz fát tett a tűzre! (Tessék csak nézni, itt, itt, itt meg itt, például.)

Na de most ismét bekerült az újságba a püspök. De nem annak kapcsán, hogy bűnt követ el az az ortodox hívő, aki történetesen katolikus templomban imádkozik. Hanem azért, mert a DNA bíróság elé állíttatta Teodosie mestert, mégpedig korrupció okán. A vád szerint 2023 nyarán a püspök úr 160 000 lejt ígért egy vállalkozónak (a zsebébe), ha az illető szerez a vallásügyi tárcától 800 000 lejt, egyes konstancai egyházi ingatlanok tatarozására. A DNA azonban történetesen résen volt és most az ügy megjelent a konstancai bíróság honlapján. Egyelőre konkrét dátum nélkül.

Persze, jó tudni, hogy a DNA már próbált egyszer fogást találni Teodosie úron, még 2017-ben, akkor viszont az imák (vagy a kapcsolati háló, ki tudná megmondani?) megmentették az érsek irháját.

Ha valaki Astra Zenecával akar oltakozni, ne törje magát, a gyógyszer eltűnik a piacról

Biztos sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor a mindennapi halandók arról vitáztak (többek között), hogy Pfizerrel, AstraZenecával vagy épp Modernával oltakoznak.

Nos, azok az idők elmúltak, most már a Covid egy légúti megbetegedés a sok közül, de érthető módon az oltások szükség esetén továbbra is hozzáférhetők. Na de aki az AstraZenecát választaná (maga az oltás neve Vaxzevria), ne törje magát: a brit gyógyszergyár bejelentette, világszerte visszavonják a Vaxzevria oltást a piacról. Kész, ennyi volt.

Hogy miért? Nyilván több okból kifolyólag: a gyár adatai szerint az oltás iránt az utóbbi időben nemigen volt kereslet (magyarán, már nem dőlt a lé az eladásokból). Aztán ott van az is, hogy ritka esetekben bár, de az oltást követően trombózisos szövődmények jelentkeztek a pácienseknél. (Annak ellenére, hogy a statisztikai elemzések szerint a mellékhatások gyakorlatilag elhanyagolhatóak voltak a gyógyhatáshoz képest.) És végül, de nem utolsósorban: az oltás kapcsán az AstraZenecának jó pár pert is akasztottak a nyakába, amelyek szintén nem kedveznek az üzletmenetnek.

Tehát: ennyi volt, kösz, AstraZeneca, béke flakonjaidra!

Ciolacu úr szerint természetesen a PNL a hibás az irdatlan nagy államadósság miatt

Egyre közeledik a hazai választási maraton. És értelemszerűen egyre nő a nem túl barátságos politikai kecseszkecsken-meccsek hőfoka. Szinte bármit kérdezhet egy újságíró egy politikustól, úgyis az lesz a válasz, hogy az ellenpárt inkompetens, amatőr, anyaszomorító stb.

Most például azt találták kérdezni Marcel Ciolacu miniszterelnöktől (teljesen jogosan), hogy is magyarázza az elképesztő méretű államadósságot (a GDP több mint 52 százaléka). Na és akkor találják ki, mit válaszolt Ciolacu mester:

Hirdetés

a. A nemzetközi helyzet fokozódik, háború van, energiaválság, infláció, nehéz jól lavírozni egy kis ország kormányának ilyen helyzetben.

b. Őszinte leszek: elkúrtuk!

c. A PNL a hibás! Mindenért!

Nos, aki esetleg az a. vagy a b. válaszra voksolna, tévedne. Mert Ciolacu úr mindenért a Florin Cîțu-vezette kormányt hibáztatta, továbbá megnyugtatta a kedélyeket, hogy a PSD kormány áldásos tevékenysége következtében az államadósság a GDP 48–49 százalékára fog süllyedni. Tetszik érteni, ugye? Ne szavazzon senki a PNL-sátánra!

 

 

Hirdetés