Kép forrása: Beszterce-Naszód Megyei Múzeum

Őskori sírokat találtak a vermesi evangélikus vártemplom közelében – hírmix

Megelégelte a kormány, hogy az egyes kereskedők és termelők csökkentik a termékek méretét, súlyát, mennyiségét, míg az árát változatlanul hagyják. Ittas és drogos sofőröket kapcsoltak le a bihari prérin.

Hirdetés

A katolikus sekrestye alapjai is előkerültek a vermesi ásatások során 

Nemrég fejeződtek be a Beszterce-Naszód megyei Vermes evangélikus vártemploma körül végzett régészeti ásatások. A szakembereknek sikerült azonosítaniuk és megvizsgálniuk a templom sekrestyéjének alapjait, amely még a reformációt megelőző időszakban épült. 

Radu Zăgreanu és Angelica Moldovan, a Beszterce-Naszód Megyei Múzeum régészei elmondták: a templom északkeleti oldalának közvetlen közelében egy agyaggal kötött, folyami kőből készült falazat ágyazatát tárták fel, amely a középkorban lebontott sekrestyéhez tartozott. A bontásból származó kőanyagot újra felhasználták a templom egy későbbi építési szakaszában.  

Az egykori sekrestye keleti oldalának alapját súlyosan megrongálta egy modern mészgödör, amelyet a templom külső falaira felvitt utolsó vakolási munkálatok során létesítettek.   

Az újonnan azonosított fal rendkívül tömör szerkezetű, agyaggal megkötött, csiszolt kőből készült, és a sekrestye északi oldalát lezáró faltól mintegy 50-60 cm távolságra található. A fal keletre és nyugatra is folytatódik. 

A régészek szerint elképzelhető, hogy a templom korai korszakának egy lehetséges zárófalát azonosították, de az sem zárható ki, hogy egy eddig ismeretlen építmény faláról van szó.  

A gazdag középkori kerámialeletek mellett több középső bronzkori és kora vaskori kerámia is előkerült. A sekrestye lebontott falának közelében, a korabeli épület szintje alatt két őskori sírt azonosítottak, amelyekben szintén kerámiaanyagot találtak.  

A feltárásokat a Petrus Italus Trust Egyesület támogatta. A régészek munkáját a felőri és a borgótihai középiskola önkéntes diákjai segítették.  

Vermesre a 13. század második felétől telepedtek le a szász telepesek. A falu első írásos említése az 1332–1337-es pápai tizedjegyzékben történt Vermus néven. A középkorban épült vártemplomának tetőszerkezete 2022-ben omlott be.  

Véget vetne a kormány a legrammozással való kereskedői trükközésnek  

A közgazdaságtan zsugorflációnak vagy legrammozásnak nevezi azt a folyamat, amely során csökkentik egyes termékek méretét, kiszerelését vagy mennyiségét, miközben a termékek ára változatlan marad, vagy felárazzák. A fogyasztók átverésnek tartják, a kereskedők és a termelők kreatív marketingfogásként könyvelik el.  

A jelenség Romániában is felütötte a fejét egy ideje, számos vásárlói panasz érkezett ezzel kapcsolatban az illetékes szervekhez, valamint a közösségi oldalakon is rengetegen adtak hangot ezzel kapcsolatos tapasztalataiknak és felháborodásuknak.  

A kormány érzékelte az állampolgári felindultságot és a kabinet csütörtöki ülésén Marcel Ciolacu bejelentette, hogy rendelet készül, amely kötelezi a gyártókat, hogy európai mintára a termékcsomagoláson jól láthatóan tüntessék fel, ha csökkentették a termék súlyát. 

Hirdetés

A kormányfő felkérte az illetékes ellenőrző hatóságokat, hogy sürgősen lépjenek közbe, és ezzel párhuzamosan a kormány dolgozzon ki egy rendeletet a franciaországi modellt követve: a kereskedők legyenek kötelesek jól látható módon feltüntetni a csomagoláson, hogy csökkent a termék súlya, amennyiben az ár változatlan maradt. A rendelkezés be nem tartása súlyos szankciókkal járjon – javasolta a miniszterelnök. 

Ciolacu a fogyasztókkal szembeni csalásnak nevezte, hogy egyes kereskedők csökkentették a termékek súlyát, míg az árak ugyanazok maradtak. Ez valójában egy gazdaságilag indokolatlan álcázott drágítás – fogalmazott. 

A franciaországi szabályozás úgy rendelkezik, hogy francia kiskereskedőknek két hónapon át fel kell tüntetniük, ha egyes termékek mennyiségét csökkentették, miközben az áruk változatlan marad, vagy éppenséggel többe kerül.  

Ittas és drogos sofőröket fogtak Bihar megyében 

Egy negyvenéves, kapatos sofőrt igazoltattak szerdán a rendőrök a Bihar megyei Tenke község határában. A Biharhosszúaszóhoz tartozó Vasand falu polgárát alkoholszondába fújtattak, a készülék 1,06 mg/l tiszta alkoholt mutatott ki a leheletében.

Az orvosi lexikon szerint ez már euforikus állapot, ami kifejezetten emelkedett hangulattal, a gátlások elvesztésével, túlzott önbizalommal, erősödő szómenéssel jár. Önbizalomra szüksége is lehetett a sofőrnek, aki miután – bőbeszédűség ide, szószátyárság oda – nem tudta kibeszélni magát szorult helyzetéből, a rendőrségi fogdán érte meg a másnapot.  

Ugyancsak szerdán került rendőrségi őrizetbe egy 31 éves tudatmódosult kiskopácsi sofőr, akit a változatosság kedvéért kábítószer hatása alatt történő vezetésen értek tetten Váradalpáron.

A helyszínen elvégzett drogteszt pszichoaktív anyagok lehetséges jelenlétére utalt, így a sofőrt a megyei igazságügyi orvosszakértői szolgálathoz szállították, ahol biológiai mintát vettek az fogyasztott anyag pontos meghatározása érdekében. Ezt követően a sofőrt 24 órára őrizetbe vették. 

A renitensek büntetőjogi felelősségre vonása folyamatban van.    

 

Hirdetés