pazs

Ha üzenni akar Iohannisnak, még aláírhatja a nemzeti régiós kezdeményezést

2020. április 29., szerda 16:03

Miután Klaus Ionopotchivanoc Iohannis beszédéből szomorúan tudtuk meg, hogy ha Viorica Dăncilára szavaztunk volna a legutóbbi elnökválasztáson, Erdély már nem tartozna Romániához, mert a szociáldemokraták összecsomagolva átdobták volna a pandémia miatt lezárt román–magyar határon, továbbá hogy az egykori szebeni polgármester úgy véli, Székelyföld, és benne a valaha volt szász polgárváros, azonos teljes Erdéllyel – mi másért sugallná, hogy a székely autonómiatervezet Erdély elszakításáról szól? –, küldhetünk neki egy írott üzenetet, mondhatni dedikációt.

Nem, nem azt, amire gondolnak.

Pontosan egy hét múlva jár le annak az aláírásgyűjtésnek a határideje, amelynek célja, hogy Székelyföldet csatolják Brüsszelhez Európa sajátos területi-regionális közösségei közvetlenül is igényelhessenek támogatást az EU kohéziós alapjaitól. Vagyis, a mi esetünkben, Székelyföld ne csak Bukaresten keresztül juthasson európai pénzekhez – ez persze leegyszerűsítése a kérdésnek, de nagyjából ez a lényeg. Pontosabban: hogy az Európai Bizottság egyáltalán foglalkozzon a kérdéssel.

Fotó: Beliczay László / MTI

Ez ugyan közigazgatási autonómiát nem jelentene – abban a román állam az illetékes, nem Brüsszel –, de financiálisan mindenképp növelné a székely megyék mozgásterét, ami máris egy lépés az áhított autonómia felé, és mint ilyen, alkalmas arra, hogy idegállapotba hozza Iohannis államelnököt.

Hogy miért fontos az SZNT által indított európai polgári kezdeményezés, mik a céljai és lehetséges következményei, korábbi összeállításunkban foglalkoztunk, amelyben megszólaltattuk Bakk Miklós politológust, egyetemi oktatót, a kezdeményezés egyik kidolgozóját, illetve Pesty Lászlót, az aláírásgyűjtés kampányfőnökét.

Ahhoz, hogy a régiók egyenlőségéért indított kezdeményezés az Európai Unió „kormánya”, a Bizottság asztalára kerüljön, egymillió aláírást kell összegyűjteni hét különböző uniós tagállamból május 6-ig. Nincs mit szépíteni, a kezdeményezés szénája elég rosszul áll, tudtunkkal eddig három tagállamban – Románia, Magyarország, Szlovákia – sikerült teljesíteni a „kvótát”, és még több százezer aláírás hiányzik a millióból. Úgyhogy igazi versenyfutás ez az idővel – és a koronavírus-járvánnyal.

Hirdetés

Mindez annak ellenére, hogy a kezdeményezés mögött példátlanul széles egységfront állt össze a magyar politikai és szellemi életben, tekintet nélkül párthovatartozásra, ideológiai különbségekre, világnézetre.

A webes kampány – mivel a járványhelyzet gyakorlatilag ellehetetlenítette az offline aláírásgyűjtést – az utóbbi hetekben új online felületet és arculatot kapott: a nemzeti régiós kezdeményezést most itt, az ÍRDALÁ.HU honlapon lehet szignálni.

DO IT FOR IOHANNIS!

Hirdetés
Hirdetés