gycsaba

Las’ că-i bine și așa! Jól van az úgy!

2022. június 10., péntek 18:06

A régi átkos időkben, amikor a nép legszeretettebb fia látogatást tervezett egy vidéki településre, bizony volt olyan, hogy a helyi muftik utasítására lefújták zöld festékkel a füvet, a bokrokat, virágokat, fákat ültettek, hogy a Kondukátor is lássa, milyen szépen virul hőn szeretett országa.

Évtizedek teltek el azóta, s ma már kuncogni kellene ezeken a történeteken, de hát nem tudunk: Románia a látszatmegoldások, álmunkálatok országa maradt. Most éppen azzal van tele a sajtó, hogy leszakadt egy fél évvel ezelőtt felújított híd a Neamț megyei Luțca és Sagna között, s ahogy ilyenkor lenni szokott, a szerencsétlenség után elkezdtek kihullani a csontvázak a szekrényből.

Kiderült persze, hogy a beruházás nem tekinthető befejezettnek, és nem is kellett volna átadni a forgalomnak tavaly novemberben, a munkálatok átvételéről szóló jegyzőkönyv el sem készült, arról nem is beszélve, hogy az ilyenkor szükséges tesztelést sem fejezték be.

És ez is mennyire Románia: a legjobban most Ionel Arsene, Neamț megye PSD-s tanácselnöke van felháborodva, aki fél évvel ezelőtt még azzal haknizott, hogy évtizedeken át problémamentesen lehet majd közlekedni a Szeret fölötti hídon, mert a munkálatokkal megbízott vállalat – nyilván egy PSD-s kolléga cége – remek munkát végzett.

Hiába jelezte a helyi sajtó, hogy az átkelő tartóoszlopai repedeznek, ez senkit nem érdekelt: statikai problémákkal egyáltalán nem foglalkoztak a beruházás során, ügyesen levakolták az oszlopokat, festegettek itt-ott, el is tapsoltak rá több mint 8 millió lejt, és…ez lett az eredménye. Az is kiderült közben, hogy a tartóoszlopokat polisztirénnel tömték ki. Hát olcsóbb, mint a beton, nem?

Las’ că-i bine și așa! Jól van az úgy!

Hirdetés

A híd csütörtökön összedőlt, két jármű a folyóba zuhant, és kész csoda, hogy senki nem halt meg. És – ahogy ilyenkor lenni szokott – vizsgálóbizottságok állnak fel, a tanácselnöktől a miniszterig mindenki mutogat és elítél, felelősségre vonást követel. Pontosan úgy, mint a Colectiv után, mint a kórháztüzek után, mint az elcseszett útjavítások után, és még sorolhatnánk reggelig.

Közben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is bejelentette, hogy korrupció gyanúja miatt elkezdett szimatolni az ügyben, Nicolae Ciucă miniszterelnök pedig arra utasította a katonaságot, hogy a lehető legrövidebb idő alatt tegye járhatóvá az utat az érintett szakaszon.

Ugye senki nem gondolja, hogy a hídomlás után bármi is változni fog a látszatmegoldások országában? Lesz egy-két látszatankét, látszateredmény, látszatlemondás, az illetékesek táncikálnak előre kettőt, hátra kettőt, nyugodtan kivárják, amíg a felháborodás elül, mi pedig morogva zötykölődünk tovább, ahogy szoktunk.

Hirdetés
Hirdetés