Jean St'Ay

A kolozsvári bíró elmagyarázza, miért jó az, hogy a kincses városban égig érő lakásárak vannak

2021. május 14., péntek 16:01

Kolozsvár a világ közepe. Legalábbis a kolozsváriak számára. Hogy ki a kolozsvári, ez bonyolult kérdés, ezért engedjék meg, hogy egyszerűen ezt mondjam: kolozsvári az, aki ebben a városban él. Persze, ez csak a belső kör: egy ideig világ közepe a város annak a sok egyetemi hallgatónak, munkavállalónak, akik huzamosabb ideig itt laknak. És mindez nyilván azt is feltételezi, hogy van valamilyen fedél a fejük fölött. Örökölt, vásárolt, bérelt, mindegy.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban kerül szó a hazai sajtóban arról, hogy ezek a fedelek milyen pofátlanul drágák. Hogy például Bécsben (maradjunk csak a Monarchia területén) is olcsóbbak a lakások, albérletek. Legalábbis a polgári zsebekhez képest.

Úgy tűnik, a kolozsvári bíró megelégelte a sok kritikát, mert csütörtök este mikrofon elé ült a rádióban és elmagyarázta, miért jó a Kolozsváron élőknek az, hogy a lakások, bérlemények árai az egekig érnek. Szerinte azért, mert a városban remek az életszínvonal. És ha az életszínvonal magas (vagy nő), akkor a lakásárak is magasak (vagy nőnek). Ilyen egyszerű és logikus dolog ez.

Ja, és hát nézzünk szét, Európa minden olyan városában ugyanez történik, ahol magas (vagy nő) az életszínvonal. Bocs, bíró úr, lehet, hogy ez történik, de nem ugyanígy, hiszen Európa városaival ellentétben Kolozsváron csak a lakásárak ugrottak az égnek, a bérek nem annyira. De erről ilyenkor nem esik szó.

A másik dolog, amit Boc mester mondott, a következő: ha a városvezetés zöld fényt ad mindenféle nem törvényes (azt nem tisztázta, mit is ért ez alatt) építkezésnek, csökkenni fognak az ingatlanárak, de az életszínvonal is. Ez pedig nem megengedhető. Értsd, ő és csapata nem fogja megengedni az életszínvonal csökkenését előidéző ingatlankáoszt.

Hirdetés

Na és itt felvontam kicsit a szemöldököm. Nekem ugyanis úgy tűnik, az ingatlankáosz évtizedek óta itt tehénkedik a nyakunkon. Jó, ez nem csak Emil Boc mestert terheli, de azért ne felejtsük el, 2004 és 2009 között, illetve 2012 óta ő a kolozsvári bíró.

Eszembe jut, hogy épp az utóbbi időben kitört egy nagy botrány a hírhedt kolozsvári koporsószálló kapcsán. Többek között, persze. És az is eszembe jut, hogy a lakásárak megugrásának oka nem csak az igen magas életszínvonal lehet. Hanem az ingatlanmaffia is. És az is eszembe jut, hogy a kolozsvári bíró hosszú hivatali ideje alatt hány épületmonstrum szökött az égnek, igen gyakran védendő, történelmi központi környezetben, a vonatkozó szabályok teljes vagy részleges figyelmen kívül hagyásával. Szóval, hirtelen sok minden eszembe jut, és ezek alapján azt gondolom, hogy a kolozsvári bíró jó szokása szerint ismét bedobott egy kommunikációs testcselt. Ezen egy ideig majd szépen elrágódik a közvélemény és közben neki remélhetőleg ideje lesz arra, hogy Kolozsvár afféle védőszentjeként újrapozicionálja magát. Mert így megy ez: a jó rablókból lesznek a jó pandúrok. Már ha muszáj.

Hirdetés
Hirdetés