Lefokozva: beszántja a belügy a rendőrakadémia doktori iskoláit a plágiumbotrányok miatt

Nem marad büntetlenül a csalássorozat.

Hirdetés

Drasztikus következményekkel jár a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia számára, hogy – mint kiderült – az elmúlt években úgy csaltak a doktori képzésein, mintha nem lenne holnap.

Mint ismert, a jeles intézmény illetékesei gyakorlatilag rendszert kreáltak abból, hogy össze-vissza plagizált doktori disszertációkat bemutató hallgatóknak adtak doktori címet.

A belügyminisztérium most úgy döntött, ez még Romániában is vérciki, ezért radikális megoldást választott: törvénytervezetet dolgozott ki a rendőrakadémia doktori iskoláinak felszámolásáról.

A döntés előzményeként tavaly az intézményt már megfosztották attól a jogától, hogy doktori címeket ítélhessen oda, miután öt ízben is megbüntették az etikai és a felsőoktatási rendszer feddhetetlenségére vonatkozó szabályok megsértése miatt.

A belügy azért nem akar kicsellózni azokkal a doktoranduszokkal, akik jelenleg is részt vesznek valamely doktori képzésben: ők még befejezhetik a tanulmányaikat.

De minden bizonnyal arra számíthatnak majd, hogy a doktori disszertációjukban még az utolsó vesszőt is alaposan ellenőrzik.

Hirdetés

Az akadémián kapott doktori címüket plágiummal megszerzők között maga az akadémia egykori rektora, Adrian Iacob is ott van, de olyan illusztris nevek is szerepelnek a listán, mint az intézményben korábban doktori képzéseket irányító exbelügyminiszter, Gabriel Oprea, akit meg is fosztottak a doktori címétől, Cătălin Alexandru Ioniță volt országos rendőrfőkapitány, a belügyi korrupcióellenes igazgatóság korábbi vezetője, vagy Liviu Pop volt oktatási miniszter.

Amikor napvilágra került a hír, hogy az akadémián simán elnézhették a plagizálást, az akkori vezetés megpróbálta elkenni a vizsgálatot, sőt doktori disszertációk tűntek el.

Az egész odáig fajult, hogy még halállal is megfenyegették azt az újságírónőt, akik leleplezte a csalássorozatot.

Most viszont az akadémiára húzzák rá a vizes lepedőt.

Hirdetés