Eszük ágában sem volt komolyan kivizsgálni a plágiumvádakat a rendőrakadémia vezetőinek

Ezt a belügyminisztérium ellenőrzése állapította meg.
Hirdetés

A botrány ellenére a bukaresti rendőrakadémia vezetői megpróbálták elmismásolni a plágiumügyeket – ez már nem a sajtó által megfogalmazott vád, hanem a médiában megjelent leleplezések nyomán elrendelt belügyminisztériumi vizsgálat megállapítása.

Amelyet szerdán ismertettek a belügyi tárca illetékesei, megállapítva: az intézmény vezetőinek eszük ágában sem volt valós vizsgálatot lefolytatni, ehelyett igyekeztek eltussolni az egész ügyet.

A belügyminisztérium ellenőrző testülete által kiadott jelentés szerint

bár a rendőrakadémia azt közölte a tárcával és a nyilvánossággal, hogy 149 doktori disszertációt vizsgáltak át, valójában csupán 82-t,

négy, az intézmény vezetőségéhez tartozó rendőrtiszt pedig be sem nyújtotta dolgozatát az etikai bizottsághoz, hogy az elvégezhesse a plágiumvizsgálatot.

A jelentés megállapítja, hogy az akadémia állítása szerint – miszerint 149 disszertációt vizsgáltak ki, amelyből 55 esetében észlelték, hogy az a megengedettnél nagyobb mértékben hasonlít más művekhez – valójában csak 82 dolgozatot ellenőriztek, amelyek közül 61 tartalmazott a megengedettnél nagyobb mértékben a forrás feltüntetése nélküli idézetet.

Az összesen 333 doktori értekezésből a 2017-2018-as időszakban 71-et vizsgáltak át, a fennmaradó, 2011 és 2016 között született 262-ből pedig csak 82-t.

Ráadásul ezeket is csupán felületesen, a forma kedvéért.

Hirdetés

Ezért aztán a miniszter utasítására a plágiumügyekben született döntéseket felülvizsgálják.

Mint megírtuk, az ügyet egy Emilia Şercan nevű újságírónő robbantotta ki, aki több leleplező cikket is közölt az akadémia doktori iskolájának plágiumügyeiről.

A cikkek nyomán megfenyegették – mint kiderült, a fenyegető egy rendőrtiszt volt, aki a rendőrakadémián dolgozik. 

Ennek nyomán az akadémia rektoránál és rektorhelyettesénél is házkutatást tartott a korrupcióellenes ügyészség, a rektornak pedig végül távoznia kellett. 

Hirdetés