Nahát: doktori értekezések tűntek el a rendőrakadémián a plágiumvádak megjelenése után

Előfordul az ilyesmi.
Hirdetés

Hogy mik vannak: miután egy ideje botrány középpontjába került a bukaresti rendőrakadémia a plágiumgyanús doktori értekezések miatt, most még az is kiderült, hogy az értekezések nagy része nem is hozzáférhető.

Konkrétan az derült ki, hogy 80, 2011 és 2016 közötti doktori dolgozat elektronikus formában nem, csupán nyomtatásban létezik, illetve három dolgozat szőrén-szálán teljesen eltűnt – sem elektronikus, sem nyomtatott formában nincsenek meg. A 80 dolgozat az említett időszakban megvédett 262 doktori értekezés 30,5 százalékát teszi ki. 

Az eltűnésük pedig már csak azért is gyanús, mert 2016 márciusában még megvoltak mind elektronikus, mind nyomtatott formában.

És ha ez még nem lenne elég: a belügyminisztériumi ellenőrzés során kiderült, hogy az akadémia nem is rendelkezik egyértelmű nyilvántartással arról, kinek adtak ott doktori címet.

Az akadémián belüli források szerint a CD-n tárolt dolgozatok azt követően tűntek el a doktori iskola munkatársainak hathatós közreműködésével, hogy az akkori rektor 2016 júliusában közölte: plágium-ellenőrző szoftverrel vizsgálják át az összes értekezést.

Hirdetés

Ami a CD-k eltűnése után természetesen nem lehetséges.

Mint arról beszámoltunk, korábban az is kiderült, hogy az akadémia illetékeseinek eszük ágában sem volt rendesen kivizsgálni a plágiumvádakat.

Ehelyett inkább azzal voltak elfoglalva, hogy halálosan megfenyegessék azt az újságírónőt, aki cikksorozatot írt a plágiumgyanús doktori dolgozatokról.

Hirdetés