Iohannis tovább erősködik: a szexuális nevelés igenis fontos, gondolja át még egyszer a t. parlament!

Az eredeti jogszabály sokat vitatott átkeresztelését csak nem akarja lenyelni az államfő.

Hirdetés

Klaus Iohannis újbóli megfontolásra visszaküldte a parlamentbe a gyermekek szexuális felvilágosításáról szóló törvény kiherélt változatát, amely sokkal kevésbé szól a szexuális felvilágosításról, sokkal inkább az álszent prüdériáról.

Ha elfelejtette volna, a lényeg röviden:

  • Az államfő áprilisban kihirdette a jogszabályt, amely előírja az iskolákban a szexuális felvilágosítást féléves gyakorisággal.
  • A honatyák június elején, elsősorban az ortodox egyház fintorgásának hatására, megváltoztatták a tantárgy nevét szexuális nevelésről egészségügyi nevelésre, amelyen a gyerekek részvételét a szülők beleegyezésétől tették függővé.
  • Az államfő megtámadta a módosítást az alkotmánybíróságon, mivel szerinte egyszerűen érthetetlenné, elmosottá vált az egész.
  • A taláros testület semmi kivetnivalót nem talált a módosított jogszabályban, és fityiszt mutatott Iohannisnak.
  • Így aztán most Iohannis tesz még egy próbát, és visszaküldi a cuccot a parlamentbe.

Az államfő szerint a megfelelő szexuális felvilágosítás ugyanis elengedhetetlen a fiatalok számára a testi-lelki integritás szempontjából, az egészségügyi nevelés ráadásul a rendszerváltás előtti időkben használt kifejezés, amely csak higiéniai kérdéseket taglalt. Arra is felhívta a figyelmet: a módosítás nagy közfelháborodást váltott ki, sok civil szervezet, köztük ifjúsági- és diákszervezetek is tiltakoztak ellene. Valamint azzal, hogy a szülők beleegyezéséhez kötik a diákok részvételét a felvilágosító órákon, sérül a gyermek mindenek felett álló érdekének elve, pedig az erről szóló nemzetközi egyezményeknek Románia is részese.

A labda tehát most megint a parlament térfelén pattog.

Hirdetés