Senki nem érti a szexuális nevelés bevezetéséről szóló, összevissza kutyult törvényt, csak az alkotmánybíróság

Az erkölcscsősz honatyák addig piacosították a sokat vitatott jogszabályt, hogy még Iohannis is belekötött, a talárosok szerint viszont így tökéletes, ahogy van.

Hirdetés

Egy újabb vitatott jogszabály telenovellája ért véget csütörtökön: az alkotmánybíróság megalapozatlannak találta a Klaus Iohannis államfő által benyújtott óvást, így a szexuális nevelésről egészségügyi nevelésre átkeresztelt tantárgy immár törvényes keretek közt kerülhet be az iskolai programba.

Iohannis még áprilisban kihirdette a gyermekjogvédelmi törvényt módosító jogszabály eredeti verzióját, mely szerint az iskolákban félévente legalább egy alakalommal szexuális felvilágosítást kell tartani, az erkölcscsősz törvényhozók azonban – többek közt az ortodox egyház nyomására – a tantárgy nevét hirtelen szexuális nevelésről egészségügyi nevelésre változtatták, sőt, ezúttal azt is beleírták, a tantárgy csak akkor oktatható, ha a gyerekek szülei is beleegyeznek.

Prüdéria ide, álszentség oda, az új verziót a parlament lazán megszavazta, Iohannis azonban közölte, a módosítás indoklásából egyáltalán nem derül ki, hogy mit is értünk egészségügyi nevelés alatt, a tantárgyat milyen gyakorisággal kell oktatni, s hogy a szülő beleegyezését egészen pontosan mikor, milyen formában kell kérvényezni.

Tehát most ott tartunk, hogy ezekre a kérdésekre nem tudjuk a válaszokat, de legalább „született” egy új tantárgy, melynek a jellege és a tartalma ki sincs találva.

Hirdetés