Iohannis nem érti, most végül mi a fene van az iskolai szexuális neveléssel

Ezért az államfő megtámadta az alkotmánybíróságon az időközben átkeresztelt jogszabályt, melytől a fél ország kiakadt.

Hirdetés

Feltételezzük, hogy senki nem lepődik meg azon, hogy tovább folytatódik a tili-toli az iskolai szexuális nevelést bevezető törvény körül, melynek hírére a társadalom egy része úgy kiakadt, mint egy régi kakukkos óra, a mindenható ortodox egyház pedig egyenesen a gyermeki ártatlanság elleni merényletnek nevezte a kezdeményezést.

Ismételjük el röviden, mi is történt:

  • az államfő áprilisban kihirdette az eredeti jogszabályt, eszerint az iskolákban félévente legalább egy alakalommal szexuális felvilágosítást kell tartani;
  • a parlament június elején a tantárgy nevét szexuális nevelésről egészségügyi nevelésre változtatta, sőt, ezúttal azt is beleírták, a tantárgy csak akkor oktatható, ha a gyerekek szülei is beleegyeznek;
  • a piacosabbra polírozott verziót elsöprő többséggel fogadta el a parlament, mi pedig itt írtunk róla véleményt;

Itt jött be a képbe Klaus Iohannis államfő, aki bejelentette, ő bizony inkább megtámadja az alkotmánybíróságon a jogszabályt, mert nem érti. Az indoklás szerint az államfő számára egyáltalán nem világos, hogy az erkölcscsősz honatyák egészen pontosan mit értenek egészségügyi nevelés alatt, de az sem tiszta, hogy a tantárgyat milyen gyakorisággal kell oktatni.

Továbbá az sem érthető az államfő szerint, hogy az egészségügyi nevelés végül a nem kívánt terhesség és nemi betegségek megelőzéséről fog-e szólni, vagy valami teljesen egyébről, de nem derül ki az sem, hogy a szülő beleegyezését egészen pontosan mikor kell kérvényezni.

A parlament egyébként a múlt héten egy másik kényes ügyben döntött: megszavazott egy olyan törvénymódosítást, amelynek értelmében ezentúl tilos a genderelmélet oktatása. A döntés ellen diák- és ifjúsági szervezetek, egyetemi tanárok, európai parlamenti képviselők is tiltakoztak, az egyetemi autonómiáért, az oktatás szabadságáért aggódva. A jogszabály szintén Iohannis aláírására vár. Kérdés, hogy ezek után az államfő visszaküldi-e a parlamentnek a megosztó törvényt.

Hirdetés