Fotó forrása: patriarha.ro

Ortodox egyház: a szexuális nevelés merénylet a gyermeki ártatlanság ellen

Félévente minimum egy órát tanulnának a diákok az egészségvédelemmel kapcsolatos témákról, aminek a keretében a szexualitás kérdésköreit is érintenének.

Hirdetés

Klaus Iohannis államfő április 3-án hirdette ki a törvényt, melynek értelmében a tanintézményekben minimum félévente egyszer felvilágosító órákat tartanának a diákok számára. A tanórák keretében az egészséggel kapcsolatos kérdéskörök mentén érintenék a szexualitás témáját is, de az ortodox egyház hevesen tiltakozik ellene. Az egyház által kiadott közleményben arról írnak, hogy a tantervbe kötelezővé tett szexuális felvilágosító órák „merényletek a gyermeki ártatlanság ellen”, meggátolják a gyermekek természetes fejlődését, és egész életükre kihatással van.

Az egyház olyan külföldi tanulmányokra hivatkozik, melyek szerint a szexuális nevelés következménye, hogy a diákok korábban kezdenek nemi életet élni, ami társadalmilag nem jelent semmi jót. Csak azokat az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanórákat támogatják, melyeket az erkölcsi normáknak megfelelően állítanak össze, áll a közleményben. Románia alkotmányára is hivatkoznak, mely szerint „a szülőknek vagy a gyámoknak jogukban áll a saját meggyőződésük szerint biztosítani a kiskorú gyermekek nevelését, akikért felelősek”, illetve senki sem kényszeríthető valamely vélemény elfogadására vagy a meggyőződésével ellenkező vallásos hithez való csatlakozásra”.

Az egyház attól tart, hogy a szexuális felvilágosítás címszó alatt szexuális „belenevelés” történik, ahogyan egy amerikai tanulmány is megállapítja, vagyis a diákok kedvet kapnak a szexhez azáltal, hogy beszélnek róla nekik. Az egyház szerint minden egyes család „korrekt és objektív” módon, a saját értelmi és érzelmi fejlettségük függvényében felkészítheti a gyerekeket a nemi életre.

Amivel az ortodox egyház nem számol, hogy az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legmagasabb a fiatalkori terhességmegszakítások száma, és a jelenség fő oka a szakértők szerint a felvilágosítás hiánya. A szexuális életet elkezdő fiatalok nem is tudnak arról, hogy megelőzhető a nem kívánt terhesség. Egy másik fontos szempont, amivel nem számol az egyház, hogy Romániában rendkívül magas a vérfertőző kapcsolatok száma. Az nem merénylet a gyermeki ártatlanság ellen?

Hirdetés