Iohannis: május 15. után lazítunk, ha… lazítunk, de…

Szóval azért ne örvendezzen senki, nincs vége a meccsnek. És senki se ugráljon. A kormányon meg az elnökön kívül.

Hirdetés

Klaus Iohannis államelnök kedden kora délután találkozott Ludovic Orban miniszterelnökkel és több miniszterrel. Nyilván nem a kisebbségi jogokról folyt a szó, hanem a koronajárvány nyomán bevezetett szükségállapot feloldásának lehetőségeiről, módozatairól, többek közt. A találkozó után az államelnök nyilatkozott is egyet, íme, a főbb gondolatok.

Az elnök mindenek előtt felszusszant: az ortodox (és görög-katolikus) húsvét nagyobb probléma nélkül lezajlott. Pár kivételtől eltekintve a „kedves románok” betartották a karanténra vonatkozó intézkedéseket, nem csináltak grimbuszt. Iohannis kihasználta az alkalmat, hogy erőteljesen integessen az alig egy héttel korábban enyhén szólva térdre kényszerített ortodox egyháznak: szépen megköszönte neki, hogy nem berzenkedett a Marcel Vela belügyminiszter által megkötött különbéke felülírását követően és a fennálló karanténrendnek megfelelően járt el húsvét idején.

Ami a kihágásokat illeti, az államelnök kemény szavakkal bírált. Azok, akik áthágják az intézkedéseket, kemény ellenlépésekre számítsanak. Rendnek kell lenni.

Köszönő szavak röppentek az illetékes hatóságok, illetve a gyógyászati személyzet felé is.

Na és akkor következzen az, amire minden fül áhítozva vár: a nagy lazítás. Klaus Iohannis azt mondta, oké, május 15-étől beindulhat egy lazítási folyamat, de csak akkor, ha a megbetegedések és halálesetek száma csökken.

És igen, beindulhat a lazítási folyamat, de csak fokozatosan. Arra senki se számítson, hogy például május második felében afféle pótmajálisokat rendezhetnek, hullámzanak majd a néptömegek, a csapból is miccs meg sör folyik. Szó sincs erről.

Hirdetés

Hogy miről is van, miről is lehet szó konkrétan, arról az elnök nem beszélt. Biztosította az ország népét arról, hogy a kormánnyal karöltve (képletesen, persze, hiszen betartják a biztonságos járványtávolságot) dolgoznak a lazítás módszertanán. Mert koherens, ugyanakkor biztonságos tervre van szükség. (Ezek szerint eddig nem dolgoztak a terven?)

Azt viszont nyomatékkal hangsúlyozta, hogy egyetlen olyan embert sem fognak mikrofonhoz engedni, aki az örömhíreket valamely politikai célra akarná használni használná. Kizárólag ő meg a kormány illetékesei fognak tájékoztatni. (Nyilván, egyáltalán nem politikai célal, mert ők mostanság nem is politikusok, hanem nemzetmentők.)

A fenti megjegyzés Adrian Streinu Cercel, a bukaresti Matei Balș Járványtani Intézet igazgatója által felvetett, a címe ellenére (Nagyvakáció! Komolyan!) igen meredek karanténtervre vonatkozott, de érzésünk szerint jó ürügyként szolgált arra is, hogy az elnök beszóljon az ellenzéknek, amely nyilván igyekszik kampányolni a járvány árnyékában, ha már nemigen jut hivatalos mikrofonhoz.

Hirdetés