Visszakozott a belügyminiszter: nem hívják az utcára az ortodox híveket, a rendőrök megússzák a lángosztogatást

És még valami: égbe kiáltó ámokfutása után sem mondott le Marcel Vela.

Hirdetés

Gyakorlatilag újraírta a belügyminisztérium az ortodox egyházzal kötött keddi megállapodást, melynek értelmében az ortodox hívek rendőri biztosítás mellett tömegesen elzarándokolhattak volna a templomokhoz a görögkeleti húsvét alkalmával.

Marcel Vela belügyminiszter szerdán késő este bejelentette: az egy nappal korábban ismertetett engedményeket eltörlik, ami azt jelenti, hogy nem hívják a templomok elé a híveket, és a járőröző rendőröket sem fogják elküldeni Szent Lángot osztogatni az egyház önkénteseivel.

Az újabb megállapodás értelmében a szentelt bort és a kenyeret pénteken és szombaton az egyház képviselői igény szerint házhoz viszik (8 és 17 óra között), a jeruzsálemi lángot pedig ugyanígy fogják szétosztani szombaton este 20 óra után, a rendőrség aktív közreműködése nélkül.

A hívek a házból sem kell kilépjenek, sőt, az ablakból is átvehetik a lángot, a tömbházlakók esetében pedig egy védőfelszereléssel ellátott képviselő fogadhatja az egyházi küldöttséget.

Hirdetés

A kedden ismertetett rendelet visszavonását – mint ismeretes – maga az államfő kezdeményezte: Klaus Iohannis szerdán délben arra kért mindenkit, hogy maradjon otthon, mert semmi okunk a lazításra.

Az égbe kiáltó megállapodás az egészségügyi miniszternél is kiverte a biztosítékot, de a magyar pártok is keményen nekimentek, többen Marcel Vela lemondását követelték.

Hirdetés