A korlátozások egyelőre maradnak, az időseket nem szeparálják családjaiktól, és minden, amit az intézkedésekről tudni akart…

...csak nem merte megkérdezni.

Hirdetés

Nelu Tătaru egészségügy-miniszter hétfőn elmondta, hogy a korlátozások enyhítésére Romániában csak akkor kerülhet sor, ha az új koronavírus-fertőzöttek száma már csökkenő tendenciát mutat, az enyhítések ugyanakkor nem egyetemes érvényűek lesznek, hanem minden településen a helyi viszonyok figyelembevételével történnek majd.

Az korlátozások enyhítése ugyanakkor a korcsoportok esetében sem lesz azonos: az idős, 65 év fölötti emberek továbbra is csak bizonyos órarend szerint mehetnek majd ki egy kicsit (napi két-három órát) lazítani a szabad levegőn – maszkban és kesztyűben. A miniszter ugyanakkor igyekezett hangsúlyozni, hogy ezt nem korlátozásnak, inkább az idősek érdekében hozott óvintézkedésnek érdemes tekinteni.

Tătaru ugyanakkor tisztázott egy félreértést, a sajtóban ugyanis megjelentek részletek a Matei Balș Intézet vezetőjének, Adrian Ștreinu Cercelnek tulajdonított tervből, miszerint az időseket el kellene különíteni a családjuktól, és karanténközpontokba kellene dugni őket. A miniszter hangsúlyozta, hogy a tudományos bizottság ezt semmiképpen sem tartja szükségesnek.

Nem sokkal ezután a Stratégiai Kommunikációs Csoport is gyorsan kiadott egy közleményt, amelyben – hogy az esetleges pánikhangulatnak elejét vegyék – ők is igyekeznek tudatni a néppel, hogy az említett szeparálási tervet az egészségügyi minisztérium elutasította, mindenki marad, ahol van.

A közleményben ugyanakkor azt is kerek perec megmondják, hogy a közeljövőben ne is álmodozzunk a szigorú korlátozások akárcsak részleges feloldásáról.

A nemzet mikrobiológusa, Alexandru Rafila amúgy épp a hétvégén nyilatkozta, hogy a szakértők a jövő hétre várják a hazai járvány tetőzését, amikor a becslések szerint eljutunk a 12-14 ezer fertőzöttig. Ezután kezd csak el lassan csökkenni az új betegek száma, és szerinte – a spanyol példát követve – úgy május közepétől lenne érdemes lazítani a jelenleg igen szoros kapcán. Persze egy dolog az Országos Mikrobiológiai Társaság elnökének véleménye, és megint más, hogy hogyan dönt majd az egészségügyi tárca, szóval majd meglátjuk. Tătaru egyébként egy hete még azt nyilatkozta, hogy május közepe, június eleje előtt semmiképp nem beszélhetünk enyhítésekről, és ezek mértékével is igen körültekintőek és óvatosak lesznek.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport a továbbiakban még leszögez ezt-azt.

Hirdetés

Például, hogy az eddigi intézkedések ugyanvalóst hatékonyak voltak, úgyhogy további szigorú betartást szorgalmaznak.

Az enyhítések mérlegelésénél ugyanakkor figyelembe kell venniük a fertőzés lehetséges új hullámainak kockázatát.

A továbbiakban még egy pár mondaton keresztül magyarázzák, hogy mennyire bonyolult, összetett, valamint rétegzett a munkájuk, és azt is, hogy a korlátozások feloldásánál az Európai Bizottság ajánlásait is figyelembe veszik.

Nelu Tătaru egyébként újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy sportesemények megszervezésére vagy a mall-ok megnyitására 2–3 hónapon belül senki se gondoljon.

Hirdetés