Fejétől büdösödik: újságírót fenyegettek a rendőr-akadémia fejesei, el is ítélték őket, mint a pinty

A rektor és a rektorhelyettes voltak a felbujtók, egy alárendeltjük küldte el a fenyegető üzeneteket.

Hirdetés

Az nem meglepő, hogy Romániában (sehol) nem a legtisztességesebb emberek kerülnek magas beosztásba, de az már elég durva, amikor a rendőr-akadémia plagizált disszertációkra doktori címeket osztogató fejesei egy alárendeltségükbe tartozó rendőrtisztet bíznak meg azzal: fenyegessen már meg halálosan egy, az akadémia viselt dolgait firtató újságírónőt, hogy az hagyjon fel a nyomozással.

Mert pontosan ez történt, ezért aztán Adrian Iacob volt rektort és Petrică Marcoci volt rektorhelyettest alapfokon el is ítélték: mindkettő 3 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, fejenként 120 nap közmunkára is várják őket, és még 80 ezer lej erkölcsi kártérítést is fizethetnek a megfenyegetett Emilia Şercan újságírónak.

Şercan a PressOne.ro oldalon publikált cikksorozatot a rendőr-akadémián gyanúsan könnyen osztogatott doktori címekről, amely kilométerekről bűzlött, és amiről végül ki is derült, hogy egy nagy fekete biznisz az egész, ezért aztán, fel is számolják az akadémia doktori iskolát. Feltehetően éppen ennek akarták elejét venni a rektor urak, amikor, még 2019-ben felbujtották az alárendeltségükbe tartozó Bărbulescu Gheorghe Adrian rendőrtisztet, hogy vásároljon használt telefonokat, azokról pedig küldjön fenyegető üzeneteket az újságírónak.

Bărbulescu Gheorghe Adrian ezt meg is tette, ám lebukott, így csak idő kérdése volt, hogy az ügyészek eljussanak az igazi bűnösökig.

A most rájuk kiszabott ítélet nem végleges, a vádlottak fellebbezhetnek, de remélhetőleg a jogerős ítélet sem lesz enyhébb.

Hirdetés