Halálos fenyegetést kapott az az újságíró, aki sorra leplezi le a plágiummal doktorizó belügyiseket

Emilia Şercan természetesen feljelentést tett a rendőrségen.
Hirdetés

Halállal fenyegető üzenetet kapott tegnap este Emilia Şercan újságíró, aki a rendőrségi feljelentés után, ma délben tette közzé a fenyegetést saját Facebook-oldalán.

Emilia Şercan 1996 óta foglalkozik újságírással, 2000 óta az országos sajtóban dolgozik, évek óta tanít a Bukaresti Egyetem újságírás szakán. Nem ezek miatt fenyegették meg, hanem az utóbbi években a PressOne.ro oldalon publikált cikksorozata miatt, amelyben a belügyi szervek akadémiáin dúló plágiumot leplezi le.

A másolt doktori dolgozatokra szakosodott újságíró több tucat (volt) miniszterről, főrendőrről, titkosszolgálati vezetőről, ügyészről bizonyította, hogy plágiummal szerzett doktori címet: Liviu Pop, Florian Bodog, Mihai Stănișoară, Dumitru Dumbravă, Radu Stroe, Darius Vâlcov, Gabriel Oprea, stb. – egészen elképesztő és hosszú a lista.

Az elmúlt három héten pedig arról írt Emilia Şercan, hogyan próbálja eltitkolni a Rendőrakadémia, hogy doktori diplomagyárként működik szinte a teljes tanári kar tudtával: tucatnyi dolgozatot inkább nem vizsgál, indokolatlanul nehézzé akarja tenni, hogy külsősök hozzáférjenek az akadémia – mivel egyetemi, ezért nyilvános – könyvtárához, ahol minden, ott megvédett doktori dolgozatból kell legyen egy példány. És persze Şercan írta meg azt is, hogy a Rendőrakadémia rektora, Adrian Iacob 2007-ben megvédett doktori dolgozatának 70 százalékát másolta.

Hirdetés

A Rendőrakadémia mellett a SRI doktori iskolája volt még a plágium melegágya. Itt a cikkek nyomán maga az intézmény indított belső vizsgálatot, és a 85 doktori dolgozat közel feléről bizonyosodott be, hogy másolták, ezért a nemzetbiztonsági akadémia maga kéri ezeknek a doktori címeknek a visszavonását.

A doktori fokozat jó biznisz a közszférában, idén bruttó ezer lejjel emeli meg birtokosának közalkalmazotti fizetését.

Hirdetés