Illusztráció: Alex Knight / Unsplash

De ki tanítja meg lopni a mesterséges intelligenciát?

A jövő mindig jobb, mint a jelen. Mert ma rosszabb. De jobb lesz. Mindig jobb. Mindig mondom. Hallod?

Hirdetés

Mondom, hogy jobb lesz. A jövő mindig jobb… Meglátod, drága gyermekem, együtt hál majd az oroszlán a báránnyal, nem lesz több rossz, csak jó. Kezdetben vala a sötét, aztán lett fény. Hideg volt, aztán lett meleg. Éhezés volt, aztán lett étel. Unalom volt, aztán lett szórakozás. Na és nem lett jobb? Most ott tartunk, hogy ülünk a nagy fényben és melegben, egy mirelit hamburger mellett, egy kütyüvel a kezünkben és kismacskás videókat nézhetünk naphosszat. Jobb lesz, mindig mondtam, emlékszel.

És még ennél is jobb lesz. Te is látod, ugye.

Nem kell majd a büdös gázokat eregető autóinkban lassan pöfögni a rossz utakon, mert majd a nulla károsanyag-kibocsátású járgányainkon süvítünk az autópályán. Oda, ahol jó. Néha jön egy járvány, de mi nem halunk meg, hanem beoltatjuk magunkat és megint minden jó lesz. Jobb lesz az iskolában is, mert a jövőben nem szadista pedagógusok traumatizálják tiszta szívű gyermekeinket képletek és versek bifláztatásával, osztályozással, mert a tiszta és áramvonalas tudás kellemes, szórakoztató formában megy majd be az ifjú fejekbe. Jobb lesz.

Minden jobb lesz, mert gyorsabban zajlik majd minden, ami unalmas, mert a számítógépek mindent elvégeznek helyettünk. Már most is jó, jobb, mint régebb. A robotporszívó takarít, az okos hűtő online megrendeli a tejet, ha fogytán van, a szenzoros mennyezeti lámpa magától világítani kezd, ha belépünk a szobába. Érted? Nem kell kézzel felkapcsolni a villanyt! Jobb lett minden!

Te sem tudsz már kézzel írni. Mindenki billentyűzettel ír, így tisztább, szebb, gyorsabb, nem beszélve arról, hogy kontrolcé, kontrolvé. Na és olvasni. Kékfény-szűrő. Tükröződésgátló felület. Fullhádé. Calibri, 12 pontos. Paragrafus, félkövér. Meg fotózni. Rétegstruktúra, felbontás, nagylátószög, halszemoptika, mentés JPG-ként. Jobb lett? Jobb hát!

Szervusz, csetgépété! Adj már egy jó konfitáltan szuvidált bioquinoás avokádófelfújt-receptet! Kinyomtatja az ételprinter, ízrétegekkel, dizájnosan. Istenkém, nem kell már azt a rohadt babfőzeléket enni. Jobb lesz! Nekünk!

Nehogy azt hidd, hogy nincs tovább. Van, van!

Nemsokára a digitális, e-papíros keresztrejtvényt fejtő íróeszközünkben is mesterséges intelligencia segít majd nekünk kitalálni, hogy alsómarosmenti község, hét betű (Calibri, 12 pontos), vízszintes, mi az. A keresztrejtvény vízszintes sora valóban vízszintes lesz, mert jelezni fogja a kütyü szenzorja, hogy nulla fokos dőlésszög. Jobb lesz na!

Mesterséges intelligencia fogja megtörölni a gyerek száját, ha leissza magát a torokfájását gyógyító nanorobotokat tartalmazó laktózmentes kaukázusi biokefirrel, majd kirázza a törlőbe ragadt nanogépeket a teraszon, a dizájnerfűben mászkáló mikrogéphangyák közé. Jobb lesz minden!

Világbékét! Nagyobb fizetést! Több jogot! Autonómiát! – kiabálja majd a mesterséges intelligencia a főtéren, a tüntetésre összegyűlt droidoknak. Ők meg gépiesen tapsolnak majd és emelik a magasba a holografikus transzparenseket. Kell-e mondanom, hogy jobb lesz? Ezt is megcsinálják helyettünk, nekünk meg több időnk lesz a kismacskás videókat nézni naphosszat.

Megírja a verseinket a mesterséges intelligencia! Nem kell egy embernek gürcölnie, depressziósan ihletet keresnie, reménytelen szerelmeket keresnie, alkoholistává válnia, hogy líra szülessen! Tiszta, áramvonalas, légies gondolatok, nullák és egyesek, nem mocskos, bizonytalan macskakaparás, tépelődés és érthetetlen szóvirágok!

Hirdetés

Jön majd a digitális kormány is, nehogy azt hidd, hogy nem. Megnyomunk majd egy gombot egy kormányszámítógépen, aztán négy évig elketyeg, kormányoz. És jól! Aztán négy év után lekapcsoljuk, frissítjük a hardvert és mehet tovább újabb négy évig. A mesterséges intelligencia fogja vezetni az országot, összeállítani a költségvetést, végre lesz elég pénz oktatásra, egészségügyre, mert a mesterséges intelligencia végre racionális döntéseket fog hozni. A Python lesz az ország hivatalos nyelve! De Székelyföldön magyarul lesznek a paraméterek. Lokalizáció! Jobb lesz!

De lesz konzervatív mesterséges intelligencia is. Meg progresszív is. Nyilvános politikai viták lesznek, ott ül majd a náci mesterséges intelligencia a komcsival szemben az emelvényen és ütköztetni fogják az érveiket és a nézeteiket. De szépen, civilizáltan! A nézők között kismacskás videókat sorsol majd ki a végén a társadalmi békéért és szinergiáért felelős mesterséges intelligencia. Hát nem lesz jobb? Tessék?

Meg kell majd tanítanunk lopni is a politikus mesterséges intelligenciát.

Könnyedén meg is tanulja majd, de ahogy fejlődik a világ, lesznek majd leleplező és nyomozó mesterséges intelligenciák is. Ők fogják elkapni a korrupt, majd külföldre szökő kollégáikat. Az lesz ám a szép világ! Nem kell majd analóg rendőri intézkedések véres nyomát az arcukon viselő emberi polgármesterek képét mutogatni a médiában, mert a bűnüldöző mesterséges intelligencia csak egyszerűen megbénítja a szökevényt és hazahozza egy memórialemezen. Itthon meg karanténba zárják és átírják a kódját. De az is lehet, hogy törlik, ha bevezetik a végső büntetést.

Na mit szólsz? Jobb lesz, ugye? Hallod? Tedd már le azt a macit, dolgunk van, segíts megtanítani lopni a mesterséges intelligenciát. Nézz a szemembe, ha veled beszélek! Fókuszálj kicsit a jobb fotoszenzoroddal… na gyere, megjavítom.

List optical modes…
Copy from backup? Yes/No

Load best known configuration? Yes/No... Done

Start perception… Done.

Na úgy, most jobb, ugye? Mondtam, hogy jobb lesz.

 

 

Hirdetés