Bolojan kicsellózna a katolikusokkal, ION robot segít, ha lejárt a személyink – hírmix

Egy román nőt pedig csaknem öt évre börtönbe zárnak, amiért terrorista propagandát terjesztett.

Hirdetés

Ilie Bolojan megint seprűnyelet dugott a katolikus egyház biciklijének küllői közé

Bár nagyon örült a római katolikus egyház, hogy két hete alapfokon végre visszakapták az egykori katolikus kör belvárosii épületét Nagyváradon – amelyben jelenleg a filharmónia működik –, örömük nem tartott sokáig. Csütörtökön ugyanis Ilie Bolojan, a Bihar megyei tanács elnöke, a város korábbi polgármestere bejelentette, hogy megfellebbezte a restitúciós testület döntését, így bíróságra kerül az ügy. Ami igencsak rossz hír, hiszen korábban az irgalmas rend által felépíttetett Pénzügyi palotát is visszakapta (volna) az egyház, ám az önkormányzat akkor is fellebbezett, a bíróság pedig arcpirító módon nekik ítélte a patinás ingatlant. Jelenleg az épület felújítása zajlik, amely ezt követően, mit ad isten, éppen a megyei tanács székhelye lesz, amelynek élén a mostani fellebbezést is benyújtó Ilie Bolojan trónol. Az ilyen ügyekben (is) döntő bírák azok egyébként, akik a speciális nyugdíjakat zsebelik be aztán az Ön pénzéből.

Ilyen sincs minden nap: börtönbe megy egy terrorista propagandát toló román nő

4 év, 11 hónap letöltendő börtönt kapott az a román nő, aki ész nélkül terjesztette a közösségi médiában és üzenetküldő alkalmazásokon keresztül is egy közel-keleti terrorszervezet propagandaanyagát. Ezeken az illető szervezet tagjait lehet látni kiképzés, illetve harci tevékenységek közben. Florentina Liliana Gîdea az őt bíróság elé citáló Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) nyomozói szerint a radikalizálódás előrehaladott stádiumában van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy a hölgyet 2022-ben egyszer már elítélték hasonló cselekmények miatt, akkor 2 év, 2 hónap felfüggesztett börtönt kapott, mégsem hagyott fel a veszélyes tartalmak népszerűsítésével. Az elítélt a szabadságvesztés letöltése után további 4 évig és 3 hónapig nem hagyhatja el az országot.

Milyen ChatGPT? Ezentúl majd ION robot mondja meg, mikor jár le a buletinünk

Bogdan Ivan kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter, és általa a kormány már megint idegen tollakkal ékeskedik. Tavaly mi is beszámoltunk róla, hogy romániai fejlesztők összedobtak egy mesterséges intelligencián alapuló ION nevű robotot, amit felajánlottak miniszterelnöki tanácsadónak, hiszen milyen jól össze tudja szedni a nép gondolatait, problémáit az internetről a gép. A fejlesztők nyilvánvalóan egy kis önreklámnak szánták a dolgot, mi másért adna bárki ingyen dolgokat politikusoknak. ION-ról pár nappal később hallottunk újra, amikor kiderült, hogy munkaköréhez híven máris lopott: a saját bemutatkozó anyagának képsorába illesztette be egy képet a Fehér megyei Maroscsüged iskolájának egyik videójából. Azóta ION nem túl sok vizet zavart a nyilvános térben. Ám Bogdan Ivan most bejelentette, hogy ION hamarosan gyakorlati funkciót kap: chatbottá alakítva beépítik majd a kormányzati szervek online felületeibe, így a polgárok – ezt a példát a miniszter adta – megkérdezhetik tőle, hogy mikor jár le a személyi igazolványuk, és mit kell ilyenkor tenni. Egy ötlet: még pár ilyen ION, és parlament, meg miniszterek se kellenének…

Hirdetés