A nap hírei: a mesterséges intelligencia lesz a miniszterelnöki tanácsadó, 1700 éves szarkofágot törtek össze Gyulafehérváron

A Ion névre keresztelt rendszer a nép óhajait közvetíti majd a kormány felé. Ebből baj lesz…

Hirdetés

A mesterséges intelligencia lesz a miniszterelnök tanácsadója

Meglepő bejelentéssel kezdte a szerdai kormányülést Nicolae Ciucă miniszterelnök: ezentúl egy, a mesterséges intelligencián alapuló rendszer lesz a tiszteletbeli tanácsadója. A romániai kutatók által kifejlesztett rendszer a Ion nevet kapta, ami a „noi” vagyis a „mi” szó tükörképe. A miniszterelnök egy kis bemutatót is tartott egy tükörhöz hasonló kijelző előtt, ami szimbolikus is, hiszen Ion legfőbb feladata az, hogy a társadalmunkat tükrözze. A projektnek saját honlapja is van, itt tudhat meg róla többet. A hazai kutatók és cégek által kifejlesztett rendszert azért találták ki, hogy reális időben közvetíthesse a kormány felé a lakosság igényeit, óhajait, észrevételeit. A rendszer mindezeket a mesterséges intelligencia segítségével a közösségi médiából fogja összeszedni. Ezek alapján könnyen meglehet, hogy a kormányülésekre ezentúl valamelyik pálmafás déltengeri szigeten kerül majd sor, hiszen nagyon sok romániai lakos egyöntetű óhaja, hogy a politikusok menjenek melegebb éghajlatra.

Dorel és a régészet: markológéppel zúztak szét egy 1700 éves szarkofágot Gyulafehérváron

Dorel és munkáscsapata láthatóan nem rajong a régészeti leletekért: a gyulafehérvári temető bővítése közben markológéppel rángattak ki a földből egy 1700 éves római kori szarkofágot, ami sikerült össze is törni. A ritka feliratos szarkofágot a Medúza arcát ábrázoló dombormű díszítette. A terület egyébként régészeti lelőhely, és a törvény értelmében előzetes régészeti feltárásra lett volna szükség, hogy ott bármilyen munkálatokat végezhessenek. Az illetékesek nyomoznak az ügyben.

Sokkal több új autót vettek a romániaiak az idei első két hónapban, mint korábban

37%-kal ugrott meg a frissen forgalomba íratott új autók száma Romániában az idei első két hónapban a rendőrség adatai szerint. Tekintve, hogy válság van, minden drága, és van baj elég, ez igen figyelemreméltó adat. Idén januárban és februárban használt autókból egy százalékkal kevesebbet vásároltak a románok, az új és használt autók száma pedig 1 a 2-höz aránylik, míg a korábbi évek egyes hónapjaiban az 1 a 4-hez arány sem volt ritka. Februárban még több új autó fogyott a romániai piacon: 44%-kal több, mint tavaly februárban, összesen 12 449 darab, míg januárban és februárban összesen 24 715 volt ez a szám.

 

Hirdetés