22 év után kaphat vissza váradi ingatlant a katolikus egyház, korrupcióval vádolják a DNA-vezért – hírmix

És a nap vandál ikonja: a neurológus, aki machetével próbált betörni egy kávézóba, a rendőrök elfogták, aztán kiderült, hogy korábban már fel is gyújtotta azt a kávézót.

Hirdetés

22 év után lehet, hogy visszakapja a filharmónia épületét a nagyváradi római katolikus püspökség

Nemrég két részben közöltünk (itt és itt) beszélgetést Varga Andrea jogtörténésszel, a premontrei rend jogi képviselőjével a romániai restitúciós perekről, amelyből kiderül, milyen kreatív eszközöket vonultat fel az állam annak érdekében, hogy minél tovább húzhassa-halaszthassa a visszaszolgáltatásokat, megőrizve így magának a hatalmas ingatlanvagyont. Ennek tükrében is érdekes az a hír, hogy a kommunizmus idején elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatásával foglalkozó bizottság 22 éves huzavona után döntött csak úgy, hogy visszaadja a nagyváradi római katolikus püspökségnek az egykori Katolikus Kör épületét, amelyben jelenleg a nagyváradi filharmónia működik. A filharmóniát a megyei önkormányzat működteti, a visszaszolgáltatást is ez az intézmény igyekezett leginkább akadályozni. Azzal érveltek többek között, hogy annak idején a kommunista hatóságok két épületet államosítottak, azóta viszont két újabb épületrész is felépült. Az illetékesek azonban 22 év után úgy találták, hogy mivel a hozzátoldott épületrészek az eredetileg államosított ingatlanok alapterületének kevesebb mint felét teszik ki, a püspökség visszakaphatja jogos tulajdonát. Ennek az a feltétele, hogy a filharmónia még legalább 10 évig használhassa eddigi székházát. Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök azonban elmondta, ennek semmi akadálya, sőt 10 évnél jóval tovább szeretnék megőrizni az épület jelenlegi rendeltetését. A probléma csak annyi, hogy a döntés még nem jogerős, a Bihar megyei önkormányzat még fellebbezhet.

A DNA vezérét is korrupcióval vádolják

Vizsgálatot kért az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségtől (ANI) a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) vezető Marius Voineag vagyonával kapcsolatban Emanuel Ungureanu USR-s képviselő. Ungureanu hétfőn az ANI székháza előtt újságíróknak elmondta, több szempontból is gyanús számára Voineag legutóbbi vagyonnyilatkozata: egyrészt nincs benne feltüntetve az a több mint 3000 eurót érő óra, amit korábban egy interjú közben viselt, és maga vallotta be, mennyibe került, másrészt az is feltűnő, hogy keresztelői ajándékként egy meglepően magas, 500 ezer lejes összeget tüntetett fel. Ungureanu szerint könnyen elképzelhető, hogy ez a magas összeg inkább kenőpénz, amit a DNA fejese azért kapott, hogy eltussolja a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) két tábornokát érintő ügyet. Ilyen korrupcióellenes ügyészséggel aztán nyugodtan alhatunk – már ha Ungureanu vádjainak van alapja, persze.

Machetével akart betörni egy kávézóba egy neurológus, aztán kiderült, hogy korábban már fel is gyújtotta azt

Az év balekja címért vélhetően komoly esélyekkel indulhatna az a bukaresti orvos, aki masszívan bepiálva és bedrogozva próbált meg machetével betörni egy bukaresti kávézóba. Az üzletvezető azonban a biztonsági kamerákon észrevette, mi történik, és kihívta a rendőröket. Az orvosi védőmaszkot viselő elkövető az egyenruhásokat meglátva menekülőre fogta a dolgot, ám nem jutott messzire. És most jön a csavar, ami miatt igazán érdekes a hír. A kihallgatás során, valamint a korábbi biztonsági kamerás felvételeket újra megtekintve a rendőrök rájöttek, hogy a szóban forgó neurológus már korábban is betört – még decemberben – ugyanabba a kávézóba, sőt akkor a raktárhelyiséget is felgyújtotta, mintegy 7000 lejes kárt okozva. A visszaeső doki így komoly slamasztikában van, és nem kizárt, hogy egy neurológiai vizsgált is ráférne.

Hirdetés