A nap hírei: jó hír az egészségügyben, máris lopott ION, 93 éves lett Iliescu

A mesterséges intelligencián alapuló robot, Ciucă új tanácsadója elég tipikusan kezdte a politikai karrierjét…

Hirdetés

Végre egy jó hír az egészségügyben

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteken bejelentette, hogy hamarosan ingyenesen fogják beoltani a 18 és 45 év közötti nőket a HPV (humán papillomavírus) ellen, amelynek különböző fajtái nagyban megnövelik a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Romániában eddig csak a 11 és 18 év közötti lányok számára volt elérhető ingyenes oltási program HPV ellen. Évente mintegy 3300 romániai nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot. Több mint felük elveszíti a betegséggel vívott harcot, így az EU-ban Romániában a legmagasabb a méhnyakrák okozta halálozás. A vírusfertőzés elleni oltásból egy adag körülbelül 600 lejbe kerül, a védettséghez pedig 3 adag szükséges, így a bejelentés óriási előrelépést jelent a HPV és a méhnyakrák elleni küzdelemben.

Még csak két napja miniszterelnöki tanácsadó, máris lopott ION

Mi is írtunk róla, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök szerdán nagy csinnadrattával jelentette be, hogy ezentúl egy ION névre keresztelt, mesterséges intelligencián alapuló robot lesz a tanácsadója, amelynek az lesz a feladata, hogy a közösségi médiából összeszedje, és a kormány felé közvetítse a romániai polgárok igényeit. Nos, a géptanácsadó pályafutása meglehetősen tipikusan kezdődött a román politikában: alig kezdte meg ugyanis a munkát, máris lopáson érték. A Fehér megyei Maroscsüged (Ciugud) polgármesteri hivatala a Facebookon közzétett nyílt levélben fordult ION-hoz, amiben felhívták a figyelmét, hogy a bemutatkozó klipjében engedély nélkül használt fel egy helyi iskola videójából származó képet.

A robot mögött álló román fejlesztőcsapat bocsánatot kért a bakiért, mondván, hogy a képet a román köztévé (TVR) egyik riportjából vették át a csatorna jóváhagyásával.

93 éves lett Ion Iliescu

A rendszerváltozás utáni Románia első elnöke, Ion Iliescu pénteken, március 3-ikán töltötte be 93. életévét. Ebből az alkalomból a Realitatea Plus tévécsatorna meg is kereste. A volt elnök elmondta, hogy elég jól van, sőt azzal viccelődött, hogy a második fiatalságát éli. Elmesélte, hogy járókerettel közlekedik, de a lakásából alig mozdul ki, inkább olvasással tölti a napjait, illetve megemlítette, hogy még mindig van néhány közeli barátja, akikkel kommunikál. A szomszédban dúló háborúval kapcsolatban megjegyezte, hogy reméli, elkerül minket. Ion Iliescut egyébként emberiesség elleni bűnökkel vádolják a forradalom perében, de az ügyben aligha fog még életében ítélet születni, az illetékesek ugyanis ide-oda küldözgetik az aktát, láthatóan senkinek sem fűlik hozzá a foga.

Hirdetés