Az AUR-ból kihajított Diana Șoșoacă az új Miron Cozma, aki az elégedetlen bányászok élére áll

Igaz, kicsit elkésett, ugyanis a kormány már ígéretet tett az elmarad bányászbérek kézbesítésére.

Hirdetés

A Zsil-völgyi bányászok pár nappal ezelőtt sztrájkba léptek, körülbelül 80 bányász pedig a tárnákban maradt, mégpedig azért, mert nem kapták meg a február 15-én esedékes bérüket. Az azóta eltelt idő alatt persze folytak a tárgyalások a bukaresti illetékesekkel és a kormány megígérte, hogy az elmaradt fizetések február 26. előtt megérkeznek a bányászok számláira.

A hírre a bányászok egy része felhagyott a sztrájkkal, mások – köztük a tárnákban maradók egy része – folytatják a tiltakozást.

És most jön a meglepetés. Ki termett a pénteki napon a még sztrájkoló vájárok között? Nem más, mint az AUR-ból nemrég kihajított, jelenleg épp független szenátorként cirkuszoló tevékenykedő Diana Șoșoacă. A hölgy természetesen védőmaszk nélkül érkezett a helyszínre, nagy ölelkezésbe kezdett az elégedetlenekkel, aztán – mint annak idején a rossz emlékű Miron Cozma bányászvezér – felállt a lépcsőkre és mondott egy fergeteges uszító beszédet. Pár gondolatot felvázolunk, döntsék el önök, mennyire érvényesek:

1. Romániát 31 éve külföldről irányítják.

2. Németországban bányákat nyitnak meg, Romániában bányákat zárnak be, pedig a román vájár jól is élhetne, akár 4000 eurós fizetéssel.

3. A fasiszták vannak uralmon Romániában.

4. Senki sem fog lemondani, ezek (értsd, Románia fasiszta urai) egy garast nem adnak az emberekre, az országra, a népre.

Hirdetés

5. Régebb a nép Iohanniska sok románja volt, most pedig coki neki.

6. Arafatot se érdekli az egész, különben is, őt senki sem tudja leváltani, pedig Románia egyik bűnözője.

Miután kihisztériázta magát (szó szerint), a szenátor asszony halált megvető bátorsággal be akart hatolni a bányába, az odalent tartózkodó bányászokhoz. Persze nem engedték meg neki, mire megint rettenetesen kiakadt és megint fasisztázott egy jóízűt, majd bányászjárásra invitálta a pár száz elégedetlen vájárt, amely jelen pillanatban is zajlik.

Mi megértjük, hogy a párt nélkül maradt szájhabzó szenátorhölgynek népre és népszerűségre van szüksége. Azt is megértjük, hogy minden lehetőséget kihasznál, hogy megjelenhessen a nyilvánosság előtt, ahonnan elkezdett szépen kikopni. A bányászok sztrájkja pedig erre kiváló alkalmat szolgáltatott. Azt azonban nem nagyon értjük, mire jó az igen rossz emlékű román bányászjárások miniatűr felidézése. Ahogy elnézzük, a hölgynek tényleg és nagyon elgurult a gyógyszere.

Hirdetés