A sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka lenne az ötéves szatmárnémeti Balog Ronaldo

Kétéves korától figyelte az édesapja játszmáit, alig háromévesen pedig hibátlanul felállította a figurákat a táblára. Négyévesen indult az első versenyén, amit meg is nyert.

Hirdetés

 

Úgy játszottam, mint egy gyermek – mondta a későbbi ötszörös sakkvilágbajnok Magnus Carlsen 13 éves korában, miután egy rapidpartiban kikapott Garri Kaszparovtól úgy, hogy az első mérkőzésen döntetlent ért el. 

Történetünk főszereplője szintén egy gyerek, Balog Ronaldo. Hogy sakkvilágbajnok lesz-e a 2018. november 27-én született szatmárnémeti fiúcskából, azt senki nem tudja megmondani, de számos hozzáértő állítja, kivételes tehetséggel van megáldva. Édesapja, Balog Cristian a legfőbb mentora, szakmai felkészülését Torzsás Lajos, korábbi kiváló mesterjelölt játékos segíti, aki korábban két alkalommal teljesítette a mesteri normát, és akinek fénykorában 2340 volt a legmagasabb ÉLŐ-pontszáma.  

Sakkozni nem mindenki tud, de a legtöbben tisztában vannak azzal például, hogy a lóval/huszárral L alakban lehet lépni. Sokan ismerik a lépéseket, de ennél mélyebben már nem foglalkoznak a játékkal, míg a sakkot amatőr, hobbi vagy profi szinten űzők esetében elengedhetetlen a stratégiaalkotás, a taktikai és kombinációs motívumok ismerete, a mélyebb összefüggések felismerése.  

A sakkjáték elején kizárólag egy adott módon lehet felállítani a figurákat, viszont az első hat lépést követően már kilencmillió lépésvariáció lehetséges. Nyolc lépés után ez a szám kétszáznyolcvannyolcmilliárdra nő. A sakkparti végére a lehetséges pozíciók száma megfoghatatlan magasságokba emelkedik. Minél jobb sakkjátékos valaki, annál jobban eligazodik ebben a labirintusban.   

Apa, egy parti? 

Balog Ronaldo csupán kétéves volt, amikor kezdte figyelemmel követni az édesapja internetes játszmáit. Miközben a játékautóival foglalatoskodott, csendesen figyelte a számítógépen, a telefonon játszott partikat. Nem kérdezett, nem mondott semmit, de azzal tisztában volt, hogy a játék neve sakk, mivel sokszor elhangzott a családban. Keddi nap volt, amikor kétévesen és nyolc hónaposan levette a polcról az édesapja féltve őrzött sakk-készletét, a nagyapai örökséget. Édesanyja rászólt, hogy inkább tegye vissza, mielőtt leejti a földre, de az édesapja megengedte, hadd játsszon a figurákkal.  

Viswanathan Ananddal, a sakkozás 2000–2002 és 2007–2013 közötti világbajnokával a 2024-es Romania Grand Prix Rapid sorozat kolozsvári állomásán

A szülők biztosak voltak benne, hogy a sakkfigurákat az autókra fogja rakosgatni. Ehelyett Ronaldo az összes figurát hibátlanul felrakta a táblára, majd megkérdezte az édesapjától, játszana-e vele.  

„Elállt a lélegzetem, mivel aznap nem is sakkoztam, nem volt előttem a tábla. A fiam emlékezetből rakta fel a figurákat. Még inkább elképedtem, amikor kiderült, hogy ismeri az alapokat. Nem kellett elmagyaráznom neki, hogy a gyalog nem léphet hátra és oldalra. A huszárlépés volt az egyedüli, amit elrontott, ezért megmutattam neki, hogyan kell lépni L alakban. Negyedórát nevettünk a családdal, mivel nagyon izgatott lettem, hogy mit csinál ez az alig hároméves gyermek. Írni, olvasni sem tud, én meg az L betűt magyarázom neki”

– idézi fel Balog Cristian. 

Ahogy teltek a hetek, a hónapok, Ronaldo arra kérte az apját, hogy tanítsa őt sakkozni mindennap. A YouTube-on is sakkoktató videókat nézett rajzfilm helyett, és legalább száz alkalommal megnézte a híres 1972-es Borisz Szpasszkij – Bobby Fischer döntőt.  

Egy idő után már versenyekre szeretett volna járni, és kijelentette, hogy ő lesz a sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka. A szülők igyekeztek helyén kezelni a lelkesedést, hisz még négyéves sem volt. A gyermek sakktudása viszont látványosan fejlődött. Az édesapja kezdetben nem rakott fel minden bábut a maga részéről a táblára, majd odajutottak, hogy négyéves és egyhónapos korában legyőzte az édesapját, egyenlő küzdelemben.  

„Ekkor mondtam Timinek, a feleségemnek, ha kölcsön is kell kérnünk, de viszem versenyre Ronaldót. Nem vagyok profi játékos, lelkes amatőrként játszom, de abból a jobbik fajtát képviselem. Ha túltett rajtam, akkor más gyerekeket is képes lesz legyőzni.” 

Tavaly februárban vett részt élete első hivatalos versenyén, Nagybányán, ahol 105 gyermek indult különböző korosztályokban. Ronaldo négyéves és két hónapos korában veretlenül nyerte meg a versenyt a saját kategóriájában.

Példaképe az edzőpartnere 

Az első magyarországi versenyén, Kisvárdán az U14-es korcsoportban indult, ahol rögtön a harmadik helyet szerezte meg, egyenlő pontszámmal a második helyezettel, csupán egy pontra lemaradva az elsőtől.  Egy újfehértói versenyen a felnőttmezőny B-csoportjában a harmadik helyen végzett, míg a Balkány-Cellspan Sakkupa amatőr felnőtt és ifjúsági rapid sakkverseny hetedik kiírásán az U18-as kategóriában hét pontot gyűjtött be a lehetséges kilencből, ami szintén a dobogó harmadik fokát jelentette a mezőny messze legfiatalabb játékosa számára.

Telefonon beszélünk Balog Cristiannal, aki elmondja, hogy a fia az interjú közben is játszik online az edzőpartnerével, Lajos bácsival. Megkérdezem a kisfiút, hogy mi a kedvenc megnyitása világossal és sötéttel. Az olasz megnyitás és a szicíliai védelem – mondja Ronaldo, aki még tanulja a szicíliai szó helyes kimondását. Az is kiderült, hogy amíg velem beszélgetett, letelt az ideje, ezért elvesztette a partit.  

Amikor a kedvenc játékosáról kérdezem, Lajos bácsit nevezi meg. Cristian szerint ő a példaképe, akivel sokszor vaksakkozni (a tábla és bábuk nélküli játék – szerk. megj.) is szoktak.

@cristian.balog.ro

Ronaldo Balog – CHILD GENIUS, Playing blind chess at 5 years and 3 months VS CM Torzsas Ludovic ! Ronaldo Balog – COPIL GENIU, Jucând șah orb la 5 ani și 3 luni VS CM Torzsas Ludovic! @Torzsas Ludovic Ronaldo Balog – GYERMEKZSENI, vaksakkozik 5 évesen és 3 hónaposan VS CM Torzsas Ludovic !

♬ sunet original – Cristian Balog (RONALDO BALOG)

Az édesapa azt is elmondja, hogy Torzsás Lajos minden szombaton saját költségén és saját szabadidejében elutazik hozzájuk, hogy együtt dolgozzon Ronaldóval. Elmondása szerint a lehető legjobb edzőpartnert találta meg a fia számára, aki teljesen önzetlenül segít nekik.  

Hirdetés

„Nemcsak hogy nem vett el ezért tőlünk pénzt, de még ő hoz minden egyes alkalommal különféléket a gyerekeknek. Ronaldónak ugyanis van egy kistestvére és egy kishúga. Rafael is már egyévesen és négyhónaposan tudja, hogy kell lépni a lóval. Lajos bácsi minden idejét arra kívánja szánni, hogy segítsen a fiunknak kijutni az országos bajnokságra és jövőre a világbajnokságra. Ez utóbbi attól függ, hogy találunk-e szponzort. Sajnos tavaly és idén sem sikerült. Nagyon sokan úgy vélik Romániában és Magyarországon is, hogy mivel a felnőtteknél is megállja a helyét már annyi ideje, akkor az U8-as kategóriában is megvan minden esélye arra, hogy országos bajnok legyen. De miért ne jöhetne össze elsőre neki a világbajnoki cím? Ezzel történelmet írja, hisz 8 évesnél fiatalabb gyermek még soha nem nyert világbajnokságot”

– vall az édesapa a merész célkitűzésekről.  

A kisfiú tehetségére a vetési helytörténész, költő, múzeum- és könyvtáralapító Török József is felfigyelt, aki egy verset is írt Ronaldóról, és felajánlotta, hogy a Hatvanhat című könyvét és annak román fordítását jótékonysági árverésre bocsátja, a teljes bevételt pedig a kisfiú felkészítésére adományozza. Cristian most éppen azon dolgozik, hogy megteremtse a licit feltételeit.  

Ronaldo és az édesapja is a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fehérgyarmati sakkegyesület igazolt játékosai voltak, de hamarosan már a nyíregyházi csapatban folytatják. Dr. Takács Roland, a Nyíregyházi Egyetemi SE sakk szakosztályának vezetője segíti az átigazolási folyamatot, amely során egyben zászlót is váltanak, mivel Ronaldo kezdetben Romániában volt leigazolva, így jelenleg román FIDE-azonosítóval rendelkezik.  

Profi mentalitás 

Torzsás Lajost is megkérdeztem, mit gondol a tanítványáról és edzőpartneréről. A sakkedző, aki egykor vaksakkal készült a versenyekre, azt mondta, hogy karrierje során Ronaldohoz hasonló játékerőt képviselő ötéves gyermekkel eddig nem találkozott. 

„Fantasztikus, hogy mire képes Ronaldo. Amikor először váltottunk játszmát, azon találtam magam, hogy félek, nehogy szégyenbe maradjak. Nem hittem el, milyen lépéseket húzott. A végjátékban is kitűnően feltalálta magát, tudta, hogyan kell elfoglalni a bástyával egy vonalat, tartani az állást. Már 2-3 alkalommal legyőzött, amiből kétszer én vettem lazábban kissé a partit, míg harmadjára ő építette fel a nyerő állást, hibára kényszerítve engem.” 

Az edző szerint ő 16-17 évesen játszott azon a szinten, ahol most Ronaldo tart. Úgy véli, ha továbbra is ilyen ambíciós marad és folytatja a felkészülést, jövőre akár meg is nyerheti az országos bajnokságot.  

„A sakkhoz való hozzáállása példaértékű. Sokakat megszégyenítő alapossággal és keménységgel edz mindennap, akár 3-4 órát is ül a tábla előtt, nem hagyja ki a gyakorlatokat, teljesen profi szemlélet jellemző rá. Fél éve ismertem meg, és azon dolgozunk jelenleg, hogy fejlesszük a megnyitási repertoárját, a végjátékát, elemezzük a játszmáit, azonosítsuk, és kijavítsuk a hibáit. Az édesapja tökéletesen felkészíti pedagógiai, pszichológiai szempontból, kitűnően menedzseli a fiát, én igyekszem hozzáadni azt a pluszt, ami szükséges az országos bajnokságon és a világbajnokságon való sikeres szerepléshez.” 

Torzsás Lajos úgy látja, hogy Ronaldo hamarosan eléri az I. osztályú szintet, de ha például a chess.com-on található feladványokat nézzük, ott már lepipálja az edzőpartnerét.  

„Rendkívüli taktikai érzékkel, intuícióval rendelkező sokrétű játékos. Előre látja a 3-4 lépéses nyerő változatokat, emellett rendkívül gyors is, nem tudom tartani vele a lépést. A hétvégi összesítések során rendre a világ első tíz játékosa között szerepel. Kombinatív, taktikus játékos, e miatt nagyon szép partikat szokott játszani. Már nehezen tudom legyőzni, köszönhetően annak, hogy egy kis plusz tapasztalattal rendelkezem a végjátékban. Persze előfordul, hogy nyerő állásban elbízza magát, de ez egyre ritkább. Az édesapjával próbáljuk felkészíteni arra, hogy ne döntsön elhamarkodottan, inkább veszítsen idővel, mint döntő hibát kövessen el.” 

Az edző hangsúlyozza: hosszú távon tervez vele, a jövőjét is ebben a hármas együttműködésben képzelik el. A legnagyobb probléma a család anyagi helyzete, ami miatt a versenyeken való részvétel mindig kihívást jelent, de remélik, hogy az egyre jobb eredményeknek köszönhetően lesznek, akik lehetőséget látnak Ronaldo anyagi támogatásában.  (Az űrlap kitöltésekor fontos pontosítani a sportágat és azt, hogy kinek a részére szánják az adományt – szerk. megj.)

Ronaldo gyakran álmodja azt, hogy legyőzi Lajos bácsit, aki nem szokta hagyni magát, mivel fontosnak tartja a következetességet.  

„Mindig kiadom magamból a maximumot. Azt szeretném, úgy nyerjen, hogy mindent beleadtam. Amikor ötből 2-3-szor így legyőz, akkor azt mondom, készen áll, hogy a korosztályában világbajnok legyen”

– mondja Torzsás Lajos, akit annyira motivál a tanítványa, hogy a nyugdíjas éveire készülve úgy döntött, hosszú kihagyás után visszatér a versenysakk világába.  

Balog Ronaldo többnyire az első három hely egyikén végez azokon a versenyeken, ahol elindul. Vasárnap ismét a felnőttek között versenyez Nyíregyházán.

 

 

Hirdetés