A háború rossz, persze, de a cigicsempészek „vállalkozásai” sosem voltak virágzóbbak, mint most

A menekülthullám miatt jóval könnyebb lett becsempészni Ukrajnából az olcsó cigarettát, a cigicsempészek már az embercsempészetből is profitálnak, és kétmillió eurós titkos gyárakra is futja nekik Románia területén.

Hirdetés

Ukrajna a csempészcigi fő forrása volt mindig is Romániában, de az EU-s csatlakozás óta, amikortól itthon jelentősen megdrágultak a dohánytermékek, ez a jelenség csak fokozódott. A belügy, és elsősorban a határőrség egyik fő célkitűzése már évek óta a dohánycsempészet visszaszorítása, különösen az ukrán–román határon, ahol nagyon is intenzíven folyik a fekete biznisz,

ez pedig a csempészmódszerek érdekes, galápagosi típusú evolúcióját eredményezte.

Néhány karton elrejtett cigaretta a csomagtartóban a pótkerék alatt? Ugyan már, ez annyira kilencvenes évek! A csempészek az utóbbi években mindenféle érdekes módszer mellett már távirányítású vízi járművekkel, drónokkal, sőt sárkányrepülővel és kisrepülőkkel csempészték be az országba nagy tételben az ukrán, zárjegy nélküli cigit.

És nem bagóért dolgoztak:

korábban átlagosan négyszeres hasznot húztak le egyetlen doboz cigiről: míg Ukrajnában a tavalyi év végén 3–5 lejért tudtak beszerezni egy doboz cigit, addig Romániában 12–16 lejért tudták azt értékesíteni. Ez azért elég szép haszonkulcs, főleg, hogy még adót sem kellett érte fizetni.

Aztán jött a háború, és a logikus köbvetkeztetés az lett volna, hogy ezzel a cigicsempészeknek befellegzett, hiszen ember legyen a talpán, aki a NATO vadászgépei által folyamatosan ellenőrzött légtérbe bepöfög egy dohánnyal megpakolt kisrepülőn.

Nos, minden ilyen feltételezés téves volt.

A csempészet nemhogy alábbhagyott volna, de valósággal felvirágzott,

igaz, most már nem a levegőben, hanem a hagyományos utakon, direkt a határátkelőkön keresztül özönlik az ukrán cigi Romániába. A háború miatt ugyanis hatalmas menekülthullám indult meg Románia irányába is, így a csempészekre jóval kisebb figyelem jut. Az illetékesek szerint, van olyan, aki egy egész furgont megpakol cigivel, a szélvédőre kiírja, hogy „Gyerekek”, és az alibi alátámasztására valóban beültet néhány kisgyereket a cigis ládák tetejére.

Az így beözönlött hatalmas fekete árukészlet hatására ráadásul az árak is csaknem a harmadukra csökkentek:

a korábbi átlagos 15 helyett jelenleg már 5–7 lejért, azaz tényleg bagóért hozzá lehet jutni egy doboz zárjegy nélküli ukrán cigarettához – vagyis mindenki jól jár. Igen, mindenki, beleértve a korrupt határőröket is: a források szerint egyes határőrök már spanyolországi lakásokat készülnek vásárolni, amit pusztán a fizetésükből aligha engedhetnének meg maguknak.

A csempészek ráadásul az embercsempészetben is hamar meglátták a lehetőséget.

Hirdetés

Miután a hadiállapot miatt az ukrán kormány megtiltotta a 18–60 év közötti ukrán férfiaknak, hogy elhagyják az országot, sokan a szökést választották a katonaság helyett. A cigicsempészetben már otthonosan mozgó, a határviszonyokat jól ismerő „vállalkozók” pedig fejenként 500 és 3000 euró ellenében szívesen áthozzák őket a határon – még úgy is, hogy a lebukás esetén 7 és 10 év közötti börtönbüntetést kockáztatnak ezzel.

És persze a feketén beszerzett cigiből meggazdagodó manuszok a jövőre is gondolnak:

ha sokáig tart még a háború, egy idő után nyilván nem lesz már mit becsempészni a szétbombázott Ukrajnából, így alternatív megoldásokat kell kieszelni. Így aztán sorra nyílnak az országban a titkos, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt földalatti cigigyárak.

Nemrég mi is írtunk róla, hogy a hatóságok egy Hunyad megyei pincében találtak egy ilyet, ami akár 750 ezer eurós hasznot is termelhetett volna, most pedig Neamţ megyében kapcsoltak le egy bandát, amely 2 millió euró (!) értékben akart feketén cigit gyártani.

„Ne pazarold el a lehetőséget, amit egy jó kis válság a kezedbe ad!” – mondta egyszer Winston Churchill.

„Oké!” – mondták a román cigicsempészek…

Hirdetés