Illusztráció
Ciki a cigiellenes tervezet
MTímea
2019. június 13. csütörtök, 16:39
A dohányellenes törvénytervezetbe bekerült pár hihetetlenül abszurd cikkely is.

Mi is írtunk arról a törtvénytervezetről, melyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) három honatyája nyújtott be a parlamentbe azzal a céllal, hogy szigorúbb törvényi kereteket szabjon a dohányzásnak.

A tervezet röviden arról szól, hogy:

  • szigorítanák a dohányárusítás feltételeit,
  • betiltanák a parkokban való cigarettázást,
  • korlátoznák a dohányipar reklámozási lehetőségeit,
  • visszaszorítanák a dohánygyártók szponzori tevékenységét,
  • szabályoznák az újfajta dohányfogyasztási eszközök, például az elektromos vagy füstmentes cigaretták, illetve dohány melegítésére alkalmazható glo eszközök használatát,
  • ugyanakkor szigorúbb büntetéseket szabnának ki a dohányzásra vonatkozó szabályok megszegéséért.

    Mindezt annak érdekében, hogy fiatalok kevesebbszer vagy egyáltalán ne gyújtsanak rá.

A civil szervezetek által kidolgozott tervezetet az USR fenntartások és a benne található javaslatok következményeinek megvizsgálása nélkül nyújtotta be a parlamentbe – írja egy jogi tanulmányra hivatkozva a Profit.ro – , így olyan cikkelyeket is tartalmaz, melyek az abszurditás határát súrolják. Az alaposabb jogi áttanulmányozás során például kiderült, hogy a romániai dohánygyárak és forgalmazók szó szerinti bezárásával járna, ha ebben a formában átmenne a tervezet, ugyanis az új megfogalmazás szerint

tevékenységük a dohányzás indirekt népszerűsítésének minősülne.

A papok tömjénégetése úgy kerül be képbe, hogy az egyik cikkely tágan értelmezi a dohányt nem tartalmazó, de a dohánytermékekhez hasonló céllal alkalmazott termékek kategóriáját, így az alternatív dohánytermékek mellett az olyan ártalmatlan termékekre is kiterjesztenék a törvény hatályát, mint az aromaterápiás elektromos eszközök, az esszenciális olajpárologtatók vagy az egyházi szertartásokon használt tömjénégetők.

Egy másik cikkelyben a népszerűsítési céllal osztogatott ingyenes termékminták terjesztését tiltanák be, de a pontos megfogalmazás ebben az esetben sem sikerült. A jelenlegi feltételek szerint az is ingyenes termékminta terjesztésének számítana, ha egy magánszemély egy másik magánszemélyt megkínálna egy cigivel az utcán. Sőt, gyakorlatilag a tervezet értelmében

a nyilvános cigizés is a dohányzás népszerűsítéseként értelmezhető.

Ha hihetünk az említett jogi tanulmány objektivitásában, lett volna még mit csiszolni ezen a törvénytervezeten, és remélhetőleg, erre már rájöttek a tervezet benyújtói is.

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.