Illusztráció
Ciki a cigiellenes tervezet
MTímea
2019. június 13. csütörtök, 16:39
A dohányellenes törvénytervezetbe bekerült pár hihetetlenül abszurd cikkely is.

Mi is írtunk arról a törtvénytervezetről, melyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) három honatyája nyújtott be a parlamentbe azzal a céllal, hogy szigorúbb törvényi kereteket szabjon a dohányzásnak.

A tervezet röviden arról szól, hogy:

  • szigorítanák a dohányárusítás feltételeit,
  • betiltanák a parkokban való cigarettázást,
  • korlátoznák a dohányipar reklámozási lehetőségeit,
  • visszaszorítanák a dohánygyártók szponzori tevékenységét,
  • szabályoznák az újfajta dohányfogyasztási eszközök, például az elektromos vagy füstmentes cigaretták, illetve dohány melegítésére alkalmazható glo eszközök használatát,
  • ugyanakkor szigorúbb büntetéseket szabnának ki a dohányzásra vonatkozó szabályok megszegéséért.

    Mindezt annak érdekében, hogy fiatalok kevesebbszer vagy egyáltalán ne gyújtsanak rá.

A civil szervezetek által kidolgozott tervezetet az USR fenntartások és a benne található javaslatok következményeinek megvizsgálása nélkül nyújtotta be a parlamentbe – írja egy jogi tanulmányra hivatkozva a Profit.ro – , így olyan cikkelyeket is tartalmaz, melyek az abszurditás határát súrolják. Az alaposabb jogi áttanulmányozás során például kiderült, hogy a romániai dohánygyárak és forgalmazók szó szerinti bezárásával járna, ha ebben a formában átmenne a tervezet, ugyanis az új megfogalmazás szerint

tevékenységük a dohányzás indirekt népszerűsítésének minősülne.

A papok tömjénégetése úgy kerül be képbe, hogy az egyik cikkely tágan értelmezi a dohányt nem tartalmazó, de a dohánytermékekhez hasonló céllal alkalmazott termékek kategóriáját, így az alternatív dohánytermékek mellett az olyan ártalmatlan termékekre is kiterjesztenék a törvény hatályát, mint az aromaterápiás elektromos eszközök, az esszenciális olajpárologtatók vagy az egyházi szertartásokon használt tömjénégetők.

Egy másik cikkelyben a népszerűsítési céllal osztogatott ingyenes termékminták terjesztését tiltanák be, de a pontos megfogalmazás ebben az esetben sem sikerült. A jelenlegi feltételek szerint az is ingyenes termékminta terjesztésének számítana, ha egy magánszemély egy másik magánszemélyt megkínálna egy cigivel az utcán. Sőt, gyakorlatilag a tervezet értelmében

a nyilvános cigizés is a dohányzás népszerűsítéseként értelmezhető.

Ha hihetünk az említett jogi tanulmány objektivitásában, lett volna még mit csiszolni ezen a törvénytervezeten, és remélhetőleg, erre már rájöttek a tervezet benyújtói is.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31569
Szociális lakásokat vásárolnak piaci áron.
Nem kapott elegendő szavazatot a liberálisok bizalmatlansági indítványa, amelynek még az RMDSZ is szurkolt.
A rahovai börtönben maradhat, de szigorított felügyelet alatt.
Aradon is virágzik a Tisza. Azaz a Maros.
Újabb tanácsos távozik. Vajon ki lesz a következő?
Minek országprojekt egy olyan földrajzi helynek, amely nem igazán nevezhető országnak? Figyelem, pamfletveszély!
Veszik, mint a cukrot.
A román társadalom addig nem képes szembenézni múltjával, jelenével, jövőjével, amíg a külföldieket, a királyt, a földesurakat, a „bozgorokat” és a cigányokat kiáltja ki bűnösnek.
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.