Minek a centenáriuma és mi jön a Muie PSD után?

Kivitték az utcára az irodákban kitalált szimbólumot.
Hirdetés

Aki követi az utóbbi napokban az országszerte zajló tüntetéseket, észreveheti, hogy kezdett elterjedni egy új szimbólum: egy kartonból kivágott 100-as szám, aminek a két nullája bilincset formáz.

Nem nehéz rájönni, hogy minek az átalakítása ez: azé a logóé, amit a modern Románia létrejöttének száz éves évfordulójára, a centenáriumra alkottak. Az a szimbólum, ami Erdély és Románia 1918-ban eldöntött egyesülésének fennkölt pillanatát és az azóta eltelt egy évszázad nagyszerűségét a teljes 2018-as évben jelképezné a román társadalom számára, csak fél évig bírta ki. Mivel most azt látjuk, hogy az utca (vagyis az élet) elvette a szimbólumot a tessék-lássék műünnepléstől és átalakította egy másik jelképpé.

Hirdetés

Az utca (vagyis az élet) nem szarozik, látjuk: Muie PSD!, vagyis: kapd be, PSD. Ugyanígy, a bilincses 100-as számon írja: száz év penalisztánban, vagyis a bűnözők országában. Ez pedig elég frappáns és őszinte sűrítése a legnehezebb tehernek, amivel ennek az országnak szembesülnie kellene: ne lopj! Se pénzt, se javakat, se tisztséget, se életeket, se múltat, se jövőt!

Tehát először is: kapd be! Utána pedig az következik, hogy… Na, ez már nehezebb. A bilincses 100-asra írt mondat végén ugyanis kérdőjel van: száz év a bűnözők országában? Mi lesz erre a válasz? Ha az igen, akkor szevasz tavasz, függöny. Ha viszont a válasz a nem, akkor a Kapd be! egészséges és szükséges első lépése után jönnie kell valaminek. De valami olyasminek, amire száz év múlva is emlékezni lehetne. És valahogy első próbálkozásra kellene. Mivel a Muie PSD után elég nehéz lesz keményebb jelszót kitalálni.

Hirdetés