Belebukott a zaklatásos botrányba a Transindex főszerkesztője

„Komoly hibát követtünk el, és ezért Váta Lóránd felé valóban bocsánatkéréssel tartozunk”.
Hirdetés

Lemondott a Transindex főszerkesztői tisztségéről Kulcsár Árpád, a Váta Lóránd színészt szexuális zaklatással megvádoló cikk szerzője.

Kulcsár lemondását Gyöngyi Annamária, a portál főszerkesztő-helyettese jelentette be a Kolozsvári Rádióban. Később a távozó főszerkesztő közzétett egy írást a portálon, amelyben lemondásának okait részletezi.

Mint írja, komoly hibát követtek el, hogy a szexuális zaklatással megvádolt Váta Lórándot nem kérdezték meg, ezért pedig a színész felé bocsánatkéréssel tartoznak. A másik hiba, hogy nem sikerült a két cikkben szereplő két állítólagos áldozat történetét „megfelelően átadni, érzékenyen és tisztán megfogalmazni, és ezzel esélyt adni rá, hogy megértésre találjanak”. „Mivel ebben elbuktam, bocsánatot kérek tőlük is” – írja Kulcsár.

Az is oka a lemondásának, hogy „egyszerűen nem nézhetem, hogy szerkesztőtársaim és a teljes Transindex valós és vélt hibáim miatt megbélyegzés és nyomás alatt álljon” – folytatja a távozó főszerkesztő.

Hirdetés

Kulcsár szerint a két cikk megjelenése (vasárnap és hétfő) óra lincshangulat van és össztűz irányult rájuk, holott a portál a zaklatásos esetek feltárására tett kísérlettel olyat tett, amit az erdélyi magyar sajtó még soha.

Kulcsár Árpád helyét megbízott főszerkesztőként Gyöngyi Annamária veszi át.

Váta Lóránd kedden reagált a Transindexen közzétett vádakra, azt írta: senkit nem zaklatott szexuálisan, mindkét cikket rágalomnak és szándékos befeketítésnek tekinti, ezért a Transindexnek vállalnia kell a jogi felelősséget.
Az ügyben szerdán megszólalt a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) Becsületbírósága is, amely állásfoglalásában úgy vélekedett, hogy a a Transindex főszerkesztője megsértette az újságírói etikát és „nyilvános bocsánatkéréssel tartozik az emberi méltóságában megsértett és megalapozatlanul bizonyítékok nélkül megvádolt félnek”, vagyis Váta Lórándnak.

Hirdetés