MÚRE: a Transindex főszerkesztője kérjen nyilvánosan bocsánatot

Transindex: nem vagyunk MÚRE-tagok.
Hirdetés

Az újságírói etika megsértése a Transindexen megjelent két cikk, amely Váta Lóránd színész állítólagos szexuális zaklatási ügyeit taglalja és amely Kulcsár Árpád főszerkesztő neve alatt, illetve névtelenül jelent meg vasárnap és hétfőn a portálon – állapítja meg szerdai állásfoglalásában a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) Becsületbírósága.

A MÚRE-testület szerint a cikkek látszólag a MeToo-kampányhoz kapcsolódnak, de valójában lejárató kampánynak minősülnek, mivel nem intézményes hatalmi visszaélésről szólnak.

Kulcsár Árpád és a névtelenül közölt másik írás szerzője vagy szerzői megsértik a MÚRE etikai kódexének három paragrafusát:

2.§ – „Az újságírónak, a közélet szereplőjeként és a nyilvánosság alakítójaként tiszteletben kell tartania az emberi jogokat, a másság elismerése jegyében kell hivatását gyakorolnia. Nem kelthet gyűlöletet; vallása, felekezeti hovatartozása vagy állapota, neme, testi vagy szellemi állapota, mássága, életkora, életmódbeli különbözősége miatt nem terjeszthet senkiről előítéletet szolgáló rágalmakat, ezek miatt senkit sem becsmérelhet.”

3.§ – „Az újságíró joga és kötelessége a tájékoztatás. Az újságíró kötelessége annak mérlegelése, hogy a feltárt tények nyilvánosságra hozatala sérti-e mások személyi biztonságát, illetve személyiségi jogait. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. A személyiségi jogok között tiszteletben kell tartani az egyének jogát a magánélethez.”

10.§ – „Az újságírónak az érintett felek véleményét nyilvánosságra kell hoznia”, a szerzők pedig nem szólaltatták meg az érintett felet, vagyis Váta Lórándot.

És végül a verdiktum:

„A MÚRE Becsületbíróságának határozott álláspontja, hogy Kulcsár Árpád szerzőként és a Transindex.ro főszerkesztőjeként is nyilvános bocsánatkéréssel tartozik az emberi méltóságában megsértett és megalapozatlanul bizonyítékok nélkül megvádolt félnek”

Hirdetés

Az állásfoglalást közölte a Transindex is, de a végén megjegyzik, hogy a szerkesztőség egyik munkatársa sem MÚRE-tag.

Váta Lóránd kedden reagált a Transindexen közzétett vádakra, azt írta: senkit nem zaklatott szexuálisan, mindkét cikket rágalomnak és szándékos befeketítésnek tekinti, ezért a Transindexnek vállalnia kell a jogi felelősséget.

Hirdetés