Hogyan csesszünk szét választásokat (is)?

Használjunk Excel-táblázatokat!
Hirdetés

Az Excel-táblázatokat mindig is a fontoskodó és pitiáner adattologatás szimbólumának tekintettem (a PowerPoint-prezentációkkal együtt). Emberibb és érzelemdúsabb tevékenységnek tartom a festék száradásának a figyelemmel követését, mint bárminek a megcsinálását Excelben, és főleg mások által megcsinált bárminek a böngészését és értelmezését ebben a rettenetes környezetben. És azt hiszem, ezzel vagyunk így páran.

De úgy tűnik, a Központi Választási Irodánál (BEC) Excel-táblázatoktól álmodnak nedveseket, mivel az önkormányzati választások részeredményei kizárólag ebben a borzalmas formában hozzáférhetőek. Senki nem vette a fáradtságot, hogy a választások napján elérhető és kifogástalanul működő, valós idejű jelenléti adatbázis-megoldást átültesse a szavazatösszesítés sokkal izgalmasabb területére.

Itt ülök órák óta, és adatszűrő-beállításokkal, cellafüggvényekkel meg számológéppel bolhászom az adatokat. És bárkinek, aki kíváncsi az eredményekre, így kell tennie, ha nem akar megelégedni azzal, amit a csökkenésről növekedésként beszélő pártok sutyorognak a fülébe.

Csakhogy az van, hogy maga a BEC is belebonyolódott az Excel-táblázatokba, csak Bukarestben kábé 250 ezer (!) szavazólap nem stimmel, azaz pluszban vagy mínuszban van a táblázatok adatainak összevetése nyomán. Az adatok nem találnak több száz bukaresti szavazókörzetben. Van olyan kerület, ahol összesen 23 ezer szavazólappal van gond.

Hirdetés

Hahó! Ha Bukarestben nincs rendben negyedmillió szavazólap összesítése, akkor mi lehet országos szinten?

Itt bújik elő az a nyomorult, szarrágó mentalitás, amelynek legmegfelelőbb mindenkori kifejeződése egy Excel-tábla, és amellyel szinte kivétel nélkül az összes állami intézmény honlapján találkozni lehet. És nem csak ott, hanem mindenütt: a hónapokig elhúzódó, siralmas minőségű közterület-felújításoktól és rettenetes középítkezésektől a papíros-pecsétes-okmánybélyeges-többpéldányos hivatali ügyintézésig. Az egész államadminisztráció egyetlen nagy zűrzavaros Excel-tábla, amiben semmi nem egyezik, amibe minden csak úgy belefolyik és ott csak úgy elvan. Nem lehetne már végre nyomni egy lendületes reboot-ot?

Hirdetés