Átlátszóan kezeli-e az RMDSZ a közpénzeket?

Az Átlátszó Erdély cikkéből az derül ki, hogy nem egészen.
Hirdetés

Az RMDSZ több mint 28 millió eurónyi támogatást kapott 2009 óta a román kormánytól, ennek kisebbik részét szétosztja különböző nyilvános pályázatokon, a többi pénz sorsa azonban nem volt ismert eddig. Az Átlátszó Erdély oknyomozó portál viszont némi huzavonával kikérte azokat a beszámolókat, amelyeket az RMDSZ benyújtott a költségvetési pénzeket folyósító hivatalhoz, a Kormányfőtitkársághoz, ezeket cikksorozatban tervezik feldolgozni.

A sorozat első, csütörtöki részéből kiderül, hogy:

• a nyílt pályázatok mellett a Communitas Alapítványnak van egy nem nyilvános pályázati kerete, ahova meghívásos alapon nyújthatnak be pályázatot RMDSZ-hez közel álló civil szervezetek;

• a költségvetési támogatás tekintélyes része székházak fenntartására – rezsiköltségekre, karbantartásra és javításra – megy;

• nagy tételnek számítanak a személyi kiadások: az RMDSZ alkalmazásában levő személyek száma 2009 óta több mint duplájára nőtt, fizetésük sokszor messze fölötte van az átlagfizetésnek;

• az utóbbi években az RMDSZ egy sor felső-középkategóriás autót, valamint néhány nagy értékű ingatlant vásárolt – ezek egy része szolgálati lakás.

Az RMDSZ és a költségvetési pénzek viszonyának története 1994-ig nyúlik vissza: ekkor határozott úgy a román kormány, hogy támogatja a Románia területén élő 19 elismert kisebbséget kultúrája, hagyományai megőrzésében, és ehhez költségvetési támogatást biztosít. A pénzt a Kormányfőtitkárság költségvetéséből folyósítják a Kormányfőtitkárság keretein belül működő Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalán keresztül.

Hirdetés

Az összeget kezdetben az RMDSZ kezelte, de az 1996-os párttörvény viszont arra kényszerítette a szövetséget, hogy átadja ezt a feladatot az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületnek (EMKE), mivel másként nem juthatott volná hozzá a politikai alakulatoknak járó költségvetési támogatáshoz. 2003-tól a Communitas Alapítvány lett a pénzek elosztója, 2009-től azonban az RMDSZ lemondott a pártoknak járó finanszírozásról, és átvette a kisebbségi összegek kezelését.

Állandó vita tárgya, hogy ez az összeg kié: az RMDSZ-é, amely a támogatást kezeli, vagy az erdélyi magyar közösségé, amelyet a román állam egy közvetítőn – ez lenne az RMDSZ – támogat. A szövetség az első verzió tartja helyesnek, az Átlátszó viszont rábukkant egy 2009-es kormányhatározatra, amelynek függelékéből az ellenkezője derül ki: a román állam az összeget a magyar kisebbségnek szánja, ennek „kedvezményezettje” és „kezelője” a szövetség.

Az Átlátszó Erdély cikkéből az is kiderül, hogy az évente megkapott 18-20 millió lejnek az RMDSZ mintegy 20-25 százalékát osztja szét nyilvános pályázatokon. Ráadásul az elküldött beszámolók meglehetősen „nagyvonalúak” és vázlatosak,néha egy-két szóban indokolnak nagy összegű tranzakciókat (például ingatlanvásárlás).

További izgalmas részletekért érdemes a cikkünk alatti linkre kattintani.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke Facebook-oldalán reagált az Átlátszó Erdély cikkére. Szerinte abból „két dolog derül ki: a Szövetség pénzügyeire vonatkozó minden adat hozzáférhetô, és az utolsó bani is törvényesen van elköltve”. Egy újabb bejegyzésben pedig cáfolni igyekszik az Átlátszó állításait az RMDSZ-alkalmazottak fizetésére, illetve a szövetség által vásárolt felső-kategóriás autókra vonatkozóan.

Hirdetés