Petícióval zárult az autonómiatüntetés

Izsák Balázs és Tőkés László nyújtotta át a prefektusnak a kiáltványt. Helyszíni közvetítésünk az idei autonómiatüntetésről percről percre.
Hirdetés

A várt 40 ezer ember helyett párezren hallgatták végig a hazai és nemzetközi autonomistákat csütörtök délután a marosvásárhelyi Postaréten, majd vonultak a központba, a Maros megyei prefektúra elé, ahol átadták a Székelyföld területi autonómiáját követelő petíciót a kormány területi képviselőjének.

Ciprian Caluser, a rendezvényt nagy erőkkel biztosító csendőrség mobil egységének szóvivője az MTI-nek elmondta: a Székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezés és a résztvevők elvonulása rendbontás nélkül történt. 

Megerősítette azt a más településekről buszokkal érkezett demonstrálóktól származó értesülést, miszerint a hosszabb, vastagabb zászlórudakat már a megemlékezés előtt elkobozták a résztvevőktől, mint mondta, elővigyázatosságból. Arról, hogy a városközpontba vonulás és a megyeháza előtti tüntetés során történt-e bármilyen incidens, a csendőrség a következő napokban közleményt tesz közzé.

A rendezvényen kizárólag az EMNP és az MPP színeiben szólaltak fel erdélyi politikusok, az RMDSZ hivatalosan távolmaradt az eseménytől, bár egyes tagjai magánemberként jelen voltak. Helyszíni részletek – fordított időrendi sorrendben – alább:

Hirdetés
Izsák Balázs az esetleges duhajkodást megelőzendő
2016-03-10 19:22:00

kijelentette, hogy „jövőre is ugyanilyen méltósággal fogunk vonulni”. Mindenkinek megköszönte a jelenlétet, a messziről jött vendégeket felkérte, mielőbb üljenek fel a buszokra, mert azok várnak. A buszok idén lejöttek a Postarétről a központba, hogy ott vegyék fel a nem vásárhelyi tüntetőket.

A központban a vármegyések kis létszámú csapata maradt egy ideig, a többiek buszokra szálltak, és hazaindultak. A helyiek is szállingóznak haza.
 

Izsák Balázs oszlat

 

Vármegyések Marosvásárhely főterén

Izsák Balázs átadta
2016-03-10 19:03:00

az autonómiapetíciót a kormány területi képviselőjének. A prefektúrára nagyjából tízen mentek be átnyújtani a beadványt. Amikor kijöttek a prefektúráról, a tömeg elénekelte a Himnuszt, majd Izsák felszólította a megjelenteket, hogy induljanak haza.

A tüntetőket is érdekli a felvonuló tömeg
2016-03-10 19:01:00

 Felvonuló a Székely Szabadság Napján

Az útvonalon, ahol megközelítették Marosvásárhely központját, az egyik közlekedési sávot a rendőrök lezárták. A menetnek egy rézfúvós együttes diktálja a ritmust.

A főtéren ismét azt skandálták az emberek, hogy Autonómiát!, Itthon vagyunk!, és nem maradhatott ki a Vesszen Trianon! sem. 

Elindult a menet
2016-03-10 18:22:00

Marosvásárhely központjába a prefektúra elé, ahol Izsák Balázs vélhetőleg harmadjára is át fogja nyújtani a Székelyföld területi autonómiáját kérő beadványt a kormány területi képviselőjének.

Van olyan román politikus, aki támogatja a rendezvényt, biza
2016-03-10 18:18:00

Ő pedig nem más, mint Dan Mașca, a Szabad Emberek Pártjának (POL) marosvásárhelyi polgármesterjelöltje. Tudják, ők azok, akik a napokban Tolerancia Kiáltványt tettek közzé, egy csinos székely menyecske és egy kalapos román férfiember fotójával illusztrálva.

Mașca most Facebook-bejegyzésben idézi fel a rendezvényen szerzett élményeit. Azt írja, európai politikusok beszédeit hallgatta, amelyek jóízléssel, a román közösség iránti tisztelettel voltak megfogalmazva. És még a román zászlót is kitűzték.

„Kellemes tapasztalat volt”, összegez a politikus.

Am fost pentru prima data la mitingul secuilor inainte de a merge la intilnirea saptaminala a oameniliberi.comPur si...

Posted by Dan Mașca on Thursday, March 10, 2016

Ezzel tisztelgünk Haáz tanár úr, Gábor Áron és a székely szabadság előtt
2016-03-10 18:09:00
A Székely Vértanúk emlékművét megkoszorúzta
2016-03-10 18:05:39

Izsák Balázs, Vass Imre, Selyem Levente, a Jobbiktól Novák Előd, a baszk és a katalán kisebbség képviselője, Tőkés László Sándor Krisztinával, Szilágyi Zsolt, Zakariás Zoltán.

A tömeg kezd felsorakozni, közben felhangzik az Autonómiát!, helyenként pedig egy kisebb csoporttól, hogy Székelyföld nem Románia.

Novák Előd koszorúz

Magyar, majd székely himnusz
2016-03-10 18:05:00

zárja a beszédek sorát, és amíg a politikusok felsorakoznak a koszorúzáshoz, Vesszen Trianon! hallatszik ki az ordibálásból.

Izsák Balázs megkéri a tömeget, hogy a koszorúzás után méltósággal és rendzavarás nélkül vonuljon a városközpontba.

Haáz Sándort kitüntették
2016-03-10 17:54:00

 Gábor Áron-díjjal. A szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetőjének Izsák Balázs adja át a díjat.

Minden nap énekeljetek el egy éneket, és június 5-én menjetek el szavazni – szólít fel mindenkit a székelyföldi kultúraszervező, majd két tanítványa énekel.

A román hírügynökségek és a média hallgat
2016-03-10 17:53:00

Nem tudjuk, hogy ez jó vagy rossz hír-e, de a Székely Szabadság Napja nem hír a román médiában, legalábbis a nagy országos hírügynökségeken semmiképpen. Keressük, keressük, de egy rövidhírt sem találunk róla. Hasonlóan mély a csend a hírtelevíziók honlapjain. Mi van itt, kérem, már el sem akarják szakítani Erdélyt???

Nem vagyunk terroristák
2016-03-10 17:51:00

– mondja Szilágyi Zsolt, kölcsönös tiszteletben akarunk élni a románokkal, és békésen akarunk harcolni a jogainkért.

Autonómiát! – skandálja válaszul a tömeg.
 
Szilágyi Zsolt a Székely Szabadság Napján

Az EMNP elnöke újra síkra szállt a régiósításért. Szerinte a történelmi régiók újraélesztésével kell kialakítani Románia új közigazgatási régióit, és az ott élők ne „Bukarest feneketlen zsákjába” töltsék az adóikat, hogy Európa legdrágább autópályája épüljön belőlük.

Szilágyi Zsoltot tapssal, de húúúúzással is köszöntik,
2016-03-10 17:49:00

ő pedig restelli, hogy nincs itt minden politikus, mert szerinte mindenkinek támogatni kell az autonómiát, amit a korrupció ellentéteként ír le.

Taps és Autonómiát! skandálás fogadja.
 
Olyan országban élünk, ahol a zászló reklámnak minősül (fújol a tömeg), ahol Tőkés Lászlótól visszavonják a kitüntetést, ahol betilthatják a felvonulásokat, de olyan oszágot akarunk, ahol a román nem fél a magyartól, de a magyar sem a romántól, mondja Szilágyi.
Biró Zsoltot iszonyúan kifütyülik,
2016-03-10 17:41:00

ordítás, árulózás, fújolás megy percekig. Gyakorlatilag nem hagyják szóhoz jutni a Magyar Polgár Párt elnökét, RMDSZ-áruló, ordítja be valaki.

Elég volt az RMDSZ-ből, mondjon le – üvöltik Biró Zsoltnak.

Biró Zsolt üvölt,
2016-03-10 17:41:00

hogy lehessen hallani a hangját. Megértettem az önök üzenetét, mondja, de az autonómia nem a pártokról szól, hanem önökről.

Ezt is füttyel fogadja a többezres hallgatóság.

Biró Zsolt a marosvásárhelyi Székely Vértanúk emlékművénél

A fiatalok elvándorlásáról és Beke Istiről
2016-03-10 17:34:00

beszél Szűcs Péter az EMI-től. Mondjunk nemet a román állam fenyegetésének, szólít fel, mire a tömeg hosszan élteti Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, akiket a DIICOT hónapokkal ezelőtt terrorizmus vádjával letartóztatott.

Az autonómia megfelelő képlet
2016-03-10 17:33:00

 az emberek jólétének biztosításához is, mondta José Mari Etxebarria, a Baszk Nemzeti Párt képviselője, ehhez pedig kiemelten fontos a román-magyar párbeszéd. Beszéde végén magyarul próbálja mondani, hogy éljen a magyar autonómia.

Katalónia részvéttel támogat minket
2016-03-10 17:13:00

– derült ki Marc Gafarot i Monjó, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt külügyi kabinetvezetője beszédéből. Ismét elmondja, nem szeret kisebbségről beszélni, a közösség kifejezést tartja megfelelőnek.

Tisztában van az erdélyi magyarokat ért jogsértésekkel, őrültség szerinte, hogy nem tudunk magyarul tanulni a marosvásárhelyi orvosi egyetemen. Sajnálja, hogy azért kell visszajönni ide minden évben, hogy ugyanazokat elmondjuk.

A tömeg felváltva skandálja, hogy Katalónia!, illetve hogy Autonómiát!

Marc Gafarot i Monjó

A magyar kultúra Románia integráns része, Erdély semmi az erdélyi magyar kultúra nélkül, őrizzétek meg ezt a kincset, figyelmeztet Gafarot, aki szerint nemcsak Erdélyben, de Nyugat-Európában is hiányzik a demokrácia. Nem azért jön ide, hogy tanítson minket, hanem hogy tanuljon tőlünk, mondja, és amennyiben Katalónia független állammá válik, nem fog elfelejtkezni Erdélyről.

A román kormánynak engednie kell az önrendelkezést,
2016-03-10 17:05:00

 – a székelységnek pedig le kell szakadnia Bukarestről és Brüsszelről, mondja Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség (EFA) igazgatója, aki mint az EP egyik frakciójának vezetője Brüsszelben is dolgozik.

Szerinte a román kormány „nagylelkűségét” jelzi, hogy engedték megszervezni a mai megemlékezést, és amikor Klaus Iohannis nevét említi, óriási pfújolás zúg végig a tömegen. 

Fogjunk össze, és tárgyaljunk a román féllel
2016-03-10 16:52:00

 – mondja Tőkés László, aki felszólítja a román államot, hogy fejezze be a magyarellenes megnyilvánulásokat. A volt püspök felszólítja Izsák Balázst, hogy hívja össze a székely nemzetgyűlést.

Tőkés László a vásárhelyi Postaréten

Beke Isti!!
2016-03-10 16:46:00

 – üvölti be valaki a tömegből.

Tőkés László igazán fellelkesíti a tömeget
2016-03-10 16:41:00

A volt püspök arról beszél, hogy az RMDSZ szerint nem legitim a Székely Szabadság Napja, és hogy egyféle ember van: a plébánosok, akik vállalták anno a harcot, és azok, akik itt most megjelentek.

Szavait harsogó egyetértés és taps fogadja.

Szerinte a felvidéki választások eredménye intő példa, úgy véli, az ottani politikai szervezetek önként mondtak le a területi autonómiáról.

Mi nem vagyunk migránsok, tősgyökeres nép vagyunk - jelenti Tőkés. Ehhez kapcsolódva még azt is mondja, hogy a magyarok és a románok is kisebbségbe kerülhetnek a saját hazájukban, az európaiak pedig a saját kontinensükön, ha nem becsülik a szülőföldjüket.

A román kormány kapcsán egy "magyarellenes kurzus garázdálkodásairól" beszél, és egy magyar-román kerekasztal összehívását sürgeti.

Mégis megjelent Szávay István,
2016-03-10 16:30:00

a Jobbik alelnöke, annak ellenére, hogy tegnap ismét kitiltották Romániából. Nem, nem photoshop, ez egy majdhogynem életnagyságú Szávay-makett. Íme:

Szávay István a Postaréten 

 

Székelyföld nem Románia!
2016-03-10 16:29:00

 – és persze taps volt a reakció az Izsák felolvasta kiáltványra. 

Székelyföld-transzparens

 

Izsák Balázs felolvasta
2016-03-10 16:24:00

 a kiáltványt, amelyben ismételten megállapítja, hogy

„Románia nem tartja be önként vállalt nemzetközi kötelezettségeit, kiemelt figyelemmel az Európa Tanácshoz való csatlakozáskor vállalt, a tanács 1201/1993 számú ajánlásának teljesítésére;

Románia nem tartja tiszteletben a Kisebbségi Keretegyezményben és a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartájában foglalt kötelezettségeit;

Románia nem veszi figyelembe az Európai Unió javaslatait, amikor regionális reformot, az ország közigazgatási átalakítását tervezi.

Románia nem veszi figyelembe saját állampolgárainak demokratikusan kinyilvánított akaratát.”

Izsák Balázs

Kéri, hogy a román kormány folytasson az autonómiát célzó párbeszédet az SZNT-vel és a székelyföldi önkormányzatokkal. A kiáltvány teljes szövege itt olvasható.

Auto-nó-miát!
2016-03-10 16:19:00

 – zúg a tömeg percekig, mikor Izsák Balázs bejelenti: „Igényeljük Székeyföld területi autonómiáját!”

Kifütyülték az RMDSZ-t
2016-03-10 16:15:00

 az általános köszöntésből. Taps fogadta, amikor bejelentették, honnan érkeztek a mai megemlékezésre, Sepsiszentgyörgytől Zilahig, de amikor az RMDSZ-t említette a szónok, nagy fütyölés és fújjolás hangzott fel a tömegből.

Áhítattal kezdődik
2016-03-10 16:13:00

 a megemlékezés a székely mártírokra, majd a Miatyánkat mondja a tömeg.

Zászlócsekk
2016-03-10 16:05:00

 Kíváncsi csendőr :)

Csendőr vizslata a zászlót

Szinte mindenki befutott
2016-03-10 15:55:00

 időben a vásárhelyi Postarétre annak ellenére, hogy mindenki buszát megálították útközben a rendőrök. Egyedül az erdőszentgyörgyiek késnek kicsit, mert őket állították meg a legtöbbször, tudtuk meg helyszíni tudósítóinktól.

Megérkeztek a kolozsváriak a vásárhelyi Postarétre

Főként vármegyések
2016-03-10 15:36:00

 A kolozsváriak buszán főként békés vármegyések utaznak Marosvásárhelyre, akiket HVIM feliratú melegítőikről könnyű beazonosítani. Egyetlen idősebb néni ül a buszon, aki nagyon hiányolta a kortársait az autonómia-küzdelem mai „ütközetéről”.

Létszámot összesítenek a csendőrök
2016-03-10 15:30:00

Nemcsak igazoltattak mindenkit a kolozsváriak buszán, hanem mindenkinek fel is írták az adatait a csendőrök, tudtuk meg Fancsali Ernőtől, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnökétől, aki szintén a csoporttal utazik.

Az udvariasan és visszafogottan fellépő csendőrök szerint ez biztonsági megelőző intézkedés részükről, másrészt így összesítik, hogy nagyjából hányan érkeznek a vásárhelyi Postarétre. A csendőrök összesítése szerint Székelyföldről és máshonnan 700-an indultak szervezetten a Székely Szabadság Napjára.

Továbbengedték a buszt
2016-03-10 15:25:00

 Igazoltatás után továbbengedték a buszt, nem kekeckedtek.

Csendőrök igazoltatják a kolozsváriakat
2016-03-10 15:12:00

Ez már tényleg hihetetlen: Marosvásárhely bejáratánál, nagyjából az Azomures vegyi kombinát előtt egy közlekedési rendőr és 12 csendőr állította meg a kolozsváriak kisbuszát. A csendőrök mindenkit igazoltatnak a buszon.

 

Csendőrök igazoltatják az autonómiatüntetésre igyekvőket

 

Megint megállított a rendőr
2016-03-10 14:45:00

Rendőrségi ellenőrzés a Székely Szabadság Napján 

Hihetetlen, másodjára is megállította a kolozsváriak buszát a rendőr. Ezúttal nemcsak egy közlekedési rendőr, hanem egy nyomozórendőr is. Megkérdezték, Marosvásárhelyre tart-e busz.

A rendőrök telefonon egyeztetnek, ebből derült ki, hogy Udvarhelyről ötvenen indultak a vásárhelyi Postarétre autonómiát követelni. 

Megállított a rendőr
2016-03-10 14:15:00

 Közúti rendőr állította meg a kolozsváriak kisbuszát. Rutinellenőrzés: 2014-ben is pont ebben az időpontban állította meg a rendőrség a Székely Szabadság Napjára tartó kolozsváriak buszát.

Megyünk az autonómiárt
2016-03-10 13:28:00

Déli egy órakor elindult a busz Marosvásárhelyre a kolozsvári szabadság-, pontosabban autonómiaharcosokkal, illetve kiküldött tudósítóinkkal. 2014 után - egy év kihagyással - ma újra tömegeket vár a Székely Nemzeti Tanács a vásárhelyi Székely Vértanúk emlékműhöz délután négy órára koszorúzni, beszédeket hallgatni és autonómiát követelni. 

Ez utóbbi a beszédeket követő felvonulás célja is, amelyet már egy éve bejelentett az SZNT a vásárhelyi városházán, Dorin Florea polgármester pedig hiába akarta megóvni a bíróságon, mert az alapfokon az SZNT-nek adott igazat. Mivel a városháza fellebbezett, a prefektus szerint Izsák Balázsék jogszerűen nem tarthatnak tüntetést, mert a bírósági ügy nem zárult le. A Maros megyei prefektus minapi bejelentése egyébként csak a kedélyek borzolása, és azt jelzi, hogy a városháza és a prefektúra, amely el kell rendelje a felvonulás csendőri biztosítását, nem akarja pragmatikusan és békésen kezelni az egészet.
 
Tömeggyűlésekre, tüntetésekre egyébként nem kell engedélyt kérni, ez csak egy, a hazai sajtóban jól elterjedt tévhit. A szervezőknek bejelentési kötelezettségük van. A rendőrség mondhat nemet, ha ugyanazon az útvonalon és időben két rendezvény zajlana, akkor az egyiket lefújhatják. A rendőrségnek és csendőrségnek pedig hivatali kötelessége, hogy biztosítsa a köztéri rendezvényeket, utcai felvonulásokat, akár be voltak jelentve, akár nem.