Nincs új a nap alatt

A megbetegedések kockázatát sok tényező befolyásolja, így a kor, a genetika, az étrend, a környezet, az életmód. És tegyük hozzá halkan: a stressz. Amit a média nagyon ügyesen tud generálni.
Hirdetés

„Sokan mondják, ahelyett, hogy az adalékanyagok, agyonvegyszerezett, génmanipulált növények fogyasztása és forgalmazása ellen tiltakozna, a WHO rémhírekkel manipulálja az embereket. Mások szerint különféle érdekek, lobbik állhatnak az effajta ijesztgetések hátterében. Hallani azt is, spekuláció az egész, hiszen több adalékanyag együttes hatását még ma sem ismerik a szakemberek.

A hússzövetségek reakciójában nem meglepő módon az állt, hogy a kutatás nem tartalmaz elég tudományos, kielégítő információt. A dietetikusok óvatosságra intettek, mondván, a túlzott hőkezeléssel előállított, a túlgrillezett, valamint a túlfüstölt húskészítmények fogyasztása aggodalomra adhat okot, de általában a húsok és húskészítmények mértékletes, napi szintű fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend fontos része. És így tovább.

Elgondolkodtató, de nem új a nap alatt sem a sokkoló hír, sem a reakciók. Nem meglepő, ha ezután egyesek ódzkodni kezdenek a felvágottak és vörös húsok fogyasztásától, de az sem, ha mások azt mondják: márpedig nagyapáink főként szalonnán és kolbászon éltek, és vígan kaszáltak nyolcvanéves korukban is.

És nincs újdonság abban sem, hogy rémhíreket terjesztenek a kutatók egyes élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban. Riogatott már a média kergemarha-kórral, sertésinfluenzával, azzal, hogy mennyire káros a tojás, a vaj, a kávé és még mi minden, sőt azzal is, hogy mennyire szennyezett az ivóvíz és a levegő. Aztán reakcióként egyes érdekcsoportok cáfolták a rémisztő információkat.

De vajon az utca embere minek, kinek higgyen? Valamit mégis enni kell. És valószínűsíthetően olyasmit is, amiről már bebizonyították valahol valamikor valakik (vagy ha eddig nem, ezután be fogják bizonyítani), hogy márpedig káros. Nem kell ahhoz szakembernek lenni, hogy józan ésszel felmérjük: a megbetegedések kockázatát sok tényező befolyásolja, így a kor, a genetika, az étrend, a környezet, az életmód. És tegyük hozzá halkan: a stressz. Amit a média nagyon ügyesen tud generálni.”

Hirdetés