Elfogynak a szavazóitok

Romániából ötmillió ember vándorolt ki az utóbbi évtizedben. Köztük mi, romániai magyarok feltehetően számarányunknak megfelelő mértékben voltunk képviselve.
Hirdetés

„Senki politikus nem szól a kivándorlásról, pedig milyen jól esne, ha valaki bevallaná, ott fenn, vagy az ellenzékben, hogy fiúk és lányok, itt van egy probléma, én nem látok rá megoldást, de beszéljük meg, hátha több szem többet lát és több ész többet gondol. Még az is lehet, hogy szavaznék is arra a politikusra, aki egy ilyen őszinte kibeszélést elindítana.

Pedig ők is, mi is tudjuk, a helyzet katasztrofális. A szociológusok azt mondják, ha nincs kivándorlás, ahhoz, hogy a népesség ne csökkenjen, átlagban családonként 2,1-2,2 gyermekre van szükség (azért kell több mint kettő, hogy pótolják azokat, akiknek valamilyen okból nem lehet gyermekük). Mindazokat, akik elmennek, pótolni kell az itthon maradottaknak. Eddig kiment a nemzőképes fiatalok körülbelül 50 százaléka (nagyon óvatos becslés, lehet az 60 százalék is), így nekünk, akik maradtunk, 4,2-4,4 gyermek csinálásával kellene fenntartanunk a nemzetet. Ez pedig a családok jó részének nagyon sok, kivált a nevetséges román családtámogatási politika mellett.

Szóval, kedves politikusaink, el fogunk fogyni. Jó, tudom, erre azt mondjátok, tragédia, de nem baj. Úgyhogy fogalmazzak másképp: ébresztő, ingyenélők, fogynak a szavazóitok!”

Hirdetés