Cui prodest

Az „oszd meg, és uralkodj” parancsára, a Székely Nemzeti Tanács pozícióinak meggyengítésére hozták létre az újabb, a székely önrendelkezés asztalánál áruló szervezetet.
Hirdetés

„A vonatkozó jogszabály megváltozása, a pártbejegyzés feltételeinek megkönnyítése után várható, hogy újabb magyar pártok jelennek meg a porondon. Korábban is volt példa arra, hogy különösen így, választások előtt a magyar kisebbségi érdekektől idegen célok szolgálatára hozzanak létre és támogassanak »magyar« pártokat. Elég, ha csak a szomorú emlékű, Kiss Kálmán-féle Romániai Magyar Szabaddemokrata Párt esetét említem. Bizonyítékom nincs rá, csupán meg nem erősített információkon alapuló feltételezéseim, hogy a Marosvásárhelyen nemrég bejegyzett Demokratikus Erdélyért Párt is hasonló célból alakulhatott.

Élek a gyanúperrel, hogy a Székely Önrendelkezési Tanács létrehozása mögött is hasonló szándékok rejlenek. Ez esetben maga az alapító atya erősíti meg a felmerült gyanút, miszerint az »oszd meg, és uralkodj« parancsára, a Székely Nemzeti Tanács pozícióinak meggyengítésére hozták létre az újabb, a székely önrendelkezés asztalánál áruló szervezetet.

Ha bárki mélyebbre akarna ásni a hátteret illetően, talán kezdje a klasszikus kérdésre adandó válasszal. Cui prodest?”

Hirdetés